Росія готова обговорити газові угоди з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готова обговорити газові угоди з Україною

Енергетика
434
Україна домагається від Росії зниження цін на газ, і Москва готова шукати компроміс у газовому діалогу. Про це повідомило джерело в Кремлі, передає Reuters.
За словами джерела, однією з тем сьогоднішніх переговорів Президента України Віктора Януковича з російським колегою Дмитром Медвєдєвим також буде конфлікт українських і російських акціонерів Кременчуцького НПЗ та інші господарські спори.
Що стосується господарських спорів, то джерело заявило, що "є просування, але подекуди, в силу або інерції, або протидії - неполітичної, підкреслюю - ситуація зберігається складна". "Навколо "Укртатнафти", "Укртрансконтейнера" і низки інших", - перерахував він.
"Укртатнафта", заснована державним "Нафтогазом України" і російськими акціонерами в особі республіки Татарстан і "Татнафти", експлуатує найбільший в Україні НПЗ - Кременчуцький. Російська сторона стверджує, що кілька років тому відбулося рейдерське захоплення підприємства, в результаті якого іноземні акціонери втратили контроль, і оскаржують тепер це в судах.
Нагадаємо, сьогодні під головуванням Януковича і Медвєдєва відбудеться четверте засідання російсько-української міждержавної комісії. Очікується, що сторони обговорять перспективи співробітництва в енергетичній галузі, у сфері економічного співробітництва та інвестицій, також будуть порушуватися питання гуманітарної взаємодії та співпраці у космосі. За підсумками роботи сьогодні може бути підписано низку двосторонніх документів, серед яких угоди у сфері сільськогосподарського, військового, космічного співробітництва. Очікується, що обговорюватиметься питання перебування в Україні Чорноморського флоту РФ.
Відзначимо, 11 листопада ц.р. президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявив, що не бачить підстав для зниження ціни на газ для України, однак не відкидає, що за наявності економічної обґрунтованості це може бути зроблено. "Якщо знайдуться якісь серйозні аргументи, вагомі для зниження ціни на газ для України, то вони будуть реалізовані", - сказав він.
Язєв нагадав, що чинні десятирічні контракти на постачання і транзит газу були підписані з Україною в 2009 р., і висловив думку, що формула ціни, закладена в контракті на постачання газу, "абсолютно ринкова".
У той же час 5 листопада ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що, за розрахунками українського уряду, в наступному році ціна російського газу для України буде нижчою, ніж у нинішньому році.
У свою чергу, голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін заявив 3 листопада ц.р., що російський газ для України в IV кв. подорожчав на 1,3%, до більш ніж 252 дол. за тис. куб. м. "У нас зміни буквально в 5 дол. у вартості газу", - сказав Є.Бакулін.
На початку листопада ц.р. офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що ніяких нових домовленостей щодо ціни російського газу для України зараз не існує. "У нас діє контракт, згідно з яким визначається ціна, вона коректується щокварталу залежно від того, як змінюються ціни на нафтопродукти", - сказав Купріянов. Відповідаючи на запитання, чи готовий "Газпром" до перегляду газових угод, він заявив, що компанію влаштовує чинний контракт з Україною.
Нагадаємо, 29 жовтня ц.р. Азаров заявив, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін погодився з тим, що в газовому контракті між Україною і Росією є моменти, які можуть викликати заперечення української сторони. За словами українського прем'єра, запропонована російською стороною ціна газу в 230-235 дол. за 1 тис. куб. м є кращою, ніж сьогоднішні 260 дол.: "Але це ще треба закріпити, коли будемо домовлятися про перегляд контракту... Ми будемо наполягати на перегляді".
Варто відзначити, що Україна імпортувала у вересні 2010 р. з Росії природний газ двома партіями за ціною 246 дол. і 248,42 дол. за 1 тис. куб. м відповідно. За даними Мінекономіки, ціна російського газу для України в ІІІ кв. ц.р. становила 248,72 дол. за тис. куб. м.
Вартість російського газу для України в 2011 р. прогнозується, за даними Міністерства палива і енергетики України, на рівні 245-270 дол. за 1 тис. куб. м.
Як повідомлялося, 21 квітня ц.р. Президент України Віктор Янукович і Президент РФ Дмитро Медвєдєв підписали газовий контракт з 30-відсотковою знижкою від формульної ціни. Згідно з контрактом, зниження ціни на газ для України має скласти 100 дол. за 1 тис. куб. м газу, але не більше 30% від ціни газу, і буде поширюватися на обсяги постачань 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - у наступні роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас