Банки стануть адекватнішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стануть адекватнішими

Валюта
772
Збільшення нормативу адекватності банківського капіталу вважають за необхідне в Міжнародному валютному фонді і у Світовому банку. За словами координатора діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі Україні, Білорусі та Молдови Маріуса Вісмантаса, підтримка регулятора і досягнення фінансової стабільності - в інтересах усіх учасників банківського сектору та зацікавлених груп, навіть якщо це означає необхідність внести в банки додатковий капітал.
"Великі банки мають можливість внести додатковий капітал. Маленькі банки також повинні збільшити капітал. Може, це і важко зараз, але, врешті-решт, це зробить банківський сектор сильнішим, він буде підтримувати економіку, і це буде найбільшим внеском у стабільність усього суспільства", - говорить Маріус Вісмантас. У Світовому банку вважають, що НБУ повинен самостійно визначати рівень капіталу, достатній для безпечної роботи банківської системи, але "навіть якщо безпека банківської системи (через підвищену капіталізацію) буде занадто великою, це краще, ніж небезпека або недооцінена небезпека".
Джерело в Національному банку повідомило, що розглядається декілька підходів до збільшення вимог до капіталізації банківської системи. "Ми вже сприяли підвищенню вимоги щодо регулятивного капіталу до 120 млн. грн. Для невеликих банків (постанова НБУ №273) і тепер думаємо про необхідність підвищити відносну адекватність капіталу для всієї системи, поки до 13-15%. Підвищення нормативу адекватності буде розтягнуте в часі на 3-4 роки", - говорить чиновник. За його словами, поточний норматив адекватності капіталу всієї системи на 1 жовтня - 20,4% (при нормативному рівні в 10%), проте "Нацбанк, з багатьох причин, має підстави вважати даний показник завищеним". Представник НБУ говорить, що основна причина неоднозначної оцінки адекватності - приховування банками реального рівня проблемних кредитів, які не відображаються на балансі.
Офіційний рівень резервів під проблемні кредити, за даними НБУ, становить 12%. Сформовані резерви - це прямі ризики банку, які впливають на розрахунковий розмір капіталу фінустанови. Тому банкіри всіляко намагаються применшити резерви - щоб не було необхідності вливати новий акціонерний капітал.
Заниження рівня "проблем" досить велике. "Реальний показник рівня проблемних кредитів - 35-40%", - говорить голова наглядової ради Правекс-банку Сильвіо Педрацці. Таким чином, якщо врахувати реальні обсяги "проблемки", адекватність банківського капіталу може прагнути до нуля.
"Середній обсяг проблемної заборгованості в портфелях банків з іноземним капіталом - близько 25%, по них можна рівняти весь ринок. Однак НБУ цього не робить, оскільки у багатьох банків не вистачить капіталу", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Тому підвищення адекватності капіталу буде зроблено, скоріше, на догоду міжнародним фінансовим організаціям, ніж для безпеки системи. І підвищувати капітал, можливо, доведеться тільки банкам з іноземним капіталом, які адекватно відображають проблемні борги.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас