Рубіні: Найслабшим членам єврозони доведеться повернутися до національних валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Найслабшим членам єврозони доведеться повернутися до національних валют

Казна та Політика
979
Найслабшим учасникам єврозони доведеться повернутися до національних валют, вважає економіст Нуріель Рубіні. На його думку, яку наводить "РБК daily", основним претендентом на відмову від єдиної європейської валюти є Греція, яка загрузла в боргах.
"Розмір державного боргу Греції настільки великий, що реструктурувати його вже неможливо. Звичайно, процес реструктуризації може початися в будь-який час, навіть безпосередньо перед дефолтом, однак єдиним виходом для країни все ж залишається забути про євро і повернутися до національної валюти", - заявив на цьому тижні Рубіні. Щодо іншої слабкої ланки єврозони, Ірландії, економіст був більш оптимістичний: на його думку, країна може швидко повернутися на шлях стійкого зростання завдяки зосередженню там значної кількості виробничих потужностей зарубіжних компаній, наприклад, Intel.
У своєму інтерв'ю Boerse-Online Рубіні також висловив побоювання з приводу розміру створеного в ЄС фонду з підтримки країн, терплять лихо. Економіст вважає, що фонду в 750 млрд євро вистачить для надання фінансової підтримки Греції, Ірландії та навіть Португалії, однак у разі виникнення проблем в Іспанії "його розмір явно недостатній".
Європейські чиновники з такою позицією категорично не згодні. У спробі заспокоїти ринки вони заявляють про достатність наявних у фонді коштів. Відповідну заяву було зроблено, зокрема, членом ради ЄЦБ і за сумісництвом головою Бундесбанку Акселем Вебером. Щоправда, не обійшлося тут без застережень. "750 мільярдів євро цілком повинно вистачити для того, щоб заспокоїти ринки. Якщо ні, то ми можемо збільшити розмір фонду. Країни зроблять все можливе для збереження євро", - зазначив Вебер.
Нинішнього обсягу стабфонду ЄС, дійсно, може не вистачити на всіх, вказує газета. Наприклад, потреби Португалії в ліквідності тільки на найближчі три роки оцінюються банком HSBC в 51,5 млрд євро, проте для сусідньої Іспанії ця сума вже значніша - 350 млрд. Заклики збільшити розмір фонду вже були озвучені Єврокомісією, але наштовхнулися на жорсткий опір найбільшої економіки ЄС - Німеччини.
У світлому майбутньому для єдиної європейської валюти впевнений і глава європейського стабфонду Клаус Реглінг, який не допускає ні найменшого шансу не тільки розвалу валютного союзу, а й виходу з нього нехай навіть найслабшого з учасників. "Загроза тут дорівнює нулю. Відмова від євро просто немислима... Жодна країна не відмовиться від валюти за власним бажанням. Для слабких економік це рівносильно самогубству так само, як і для сильних. Та й без єдиної валюти Європа втратить половину своєї політичної ваги", - підкреслив Реглінг.
Тим не менше ймовірність виходу деяких країн з єврозони все ж таки існує. "Вихід з єврозони буде дуже непростим рішенням для будь-якого з її членів - таке рішення може бути прийнято лише від розпачу, коли ситуація зіпсується остаточно. Додатковим стримуючим фактором для невеликих економік зі слабко розвинутим фінансовим сектором буде різке знецінення національної валюти, яке призведе до зростання боргового навантаження. Не варто забувати, що всі державні зобов'язання зараз номіновані в євро. Тим не менше в середньостроковій перспективі ймовірність втрати єврозоною кого-небудь зі своїх членів присутня", - сказав" РБК daily "аналітик Economist Intelligence Unit Чарльз Дженкінс.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас