Банкір не потрібен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір не потрібен

Казна та Політика
2351
Незважаючи на всі ознаки відновлення банківського сектора, вітчизняні банки продовжують скорочувати персонал. За даними НБУ, кількість зайнятих в українському банківському секторі за січень-вересень 2010 р. склала близько 219,65 тис. осіб, а це майже на 20,9 тис. (8,7%) менше від усередненого показника за попередній рік. У цілому, за інформацією НБУ, чисельність співробітників банківської галузі за 2009-2010 рр. скоротилася майже на 60 тис. осіб. Філіальна мережа банків України протягом 2010 р. скоротилася на 247 офісів і станом на 01.10.2010 р. налічувала 846 штук.
"У посткризовий період ринок праці належить не претенденту, а роботодавцю. Тільки якщо раніше банки справді активно звільняли людей, то зараз вони просто міняють свій персонал на більш кваліфікований", - коментує керівник проекту finstaff.com.ua (компанія з підбору кадрів на банківському ринку) Сергій Мальцев. Найближчим часом, за його словами, фінустанови будуть одночасно як звільняти співробітників, так і набирати новий персонал, причому перевагу віддаватимуть найбільш просунутим фахівцям у своїй справі.
Експерт відзначає найбільший попит з боку комерційних банків на кадри зі стягнення проблемної заборгованості, тоді як кредитники, як і раніше, незатребувані.
"У 2010 р. ми трохи збільшили кількість персоналу - а саме на 10%. Втім, змінювався і інший складу банку - але не кількісно, а якісно", - говорить голова правління банку "Національний кредит" (невеликий банк, перебував під тимчасовою адміністрацією) Андрій Оністрат. За його словами, на 50% зросла кількість працівників фронт-офісу, а також трохи збільшилася кількість касирів, бухгалтерів та працівників бек-офісу. Затребуваними для банку "Національний кредит" зараз залишаються юристи і особливо програмісти. Знайти останніх, за словами Андрія Оністрата, особливо складно, бо висококласних програмістів криза жодним чином не торкнулась і вони, як і раніше, коштують дорого.
"З початку року чисельність персоналу небагато, але збільшилася. Банк перетворюється не тільки кількісно, але і якісно", - говорить голова правління іншого невеликого банку - "Юнекс Банку" - Андрій Яцура. За його словами, частина команди не відповідала новим завданням банку, тому були запрошені професіонали з великим банківським досвідом роботи. Затребуваними для "Юнекс" є керівники регіональних відділень та спеціалісти корпоративного та роздрібного сегментів.
Втім, наймання керівників регіональних відділень нетипове для більшості банків і пов'язане, як правило, з реструктуризацією бізнесу. Природно, прийом співробітників невеликими банками на загальну картину чисельності персоналу в банківській системі впливає мало. Визначальну роль тут відіграють великі фінустанови - переважно перша двадцятка банків, серед яких зараз нарощують кількість персоналу небагато.
В "ОТП Банку", наприклад, скорочення в основному були пов'язані зі зменшенням філіальної мережі. "Зараз у банку працюють 3380 активних співробітників... Ми плануємо незабаром набір персоналу для наших дочірніх компаній (які надають супутні продукти: факторинг, наприклад, управління активами.- Авт.)",- говорить керівник HR-департаменту Оксана Волошина.
Тобто в самому банку набір кадрів поки не планується. На даний час найбільш затребуваними, за словами Волошиної, є фахівці з розробки/продажу банківських продуктів, бізнес-аналітики, юридичний консультант претензійно-позовної роботи, експерти із супроводу корпоративних кредитів і співробітники інформаційного центру.
"У 2010 р. ми скорочень не проводили, з початку року чисельність персоналу банку зросла більш ніж на 300 осіб. Планується значне збільшення штату надалі", - поділилася директор з управління персоналом "Альфа-Банку" (Україна) Тетяна Стрекаль. Як не дивно, банк зацікавлений в залученні фахівців з кредитування, а також ризик-менеджерів, аналітиків, фахівців з оформлення банківських операцій.
До речі, злиття в банківському секторі негативно позначиться на чисельності персоналу. Поки свою кадрову політику в процесі злиття Укрсоцбанку і банку "Унікредит" дві фінстркутри не розкривають, однак працівники Укрсоцбанку, наприклад, вже активно шукають роботу в зв'язку з очікуваними звільненнями.
У цілому тенденція щодо заміни кадрового складу триватиме до поліпшення умов роботи банківського бізнесу, вважає Сергій Мальцев. "Як тільки відновиться кредитування і покращаться його умови (зокрема, знизяться відсоткові ставки по кредитах), банки відразу ж почнуть активно набирати персонал", - говорить Сергій Мальцев.
У цьому випадку претенденти нарешті зможуть диктувати свої умови банкам. Щоправда, за прогнозами Мальцева, це відбудеться аж у 2012 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас