Фонду допомоги ЄС може виявитися недостатньо для порятунку всіх, хто потребує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонду допомоги ЄС може виявитися недостатньо для порятунку всіх, хто потребує

220
Європейський фонд допомоги обсягом 750 млрд євро, створений за участю Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ), може виявитися недостатнім у разі необхідності порятунку Іспанії, вважають економісти МВФ.
The Wall Street Journal називає такі причини: у фонді набагато менше коштів, ніж стверджується в його назві, крім того, на використання цих коштів накладаються істотні обмеження.
Близько третини з 750 млрд євро мають надати МВФ, однак фонд не може видати гроші заздалегідь: його члени схвалюють конкретні кредити для кожного окремого випадку. І, хоча це малоймовірно, можуть відмовити в допомозі одній з європейських країн. Підтримка МВФ обіцяна, але не є абсолютно гарантованою.
З решти двох третин (500 млрд євро) 440 млрд євро становить фонд, який отримав назву European Financial Stability Facility, з коштів якого буде надана допомога Ірландії. Європейський фонд надає кредити під облігації з кредитними рейтингами "ААА". Для того щоб облігації проблемних країн отримали такий рейтинг, фонд від імені країн, що надають підтримку, резервує 40% від суми кредиту як заставу. Тобто реально він може видати близько 250 млрд євро.
Ще 60 млрд євро вже виділено на підтримку периферійних країн з бюджету ЄС.
Таким чином, Євросоюз може надати екстрені кредити на суму близько 310 млрд євро, а не 500 млрд євро, як стверджували європейські чиновники.
На даний момент фонд допомоги може запропонувати гарантії на 440 млрд євро, заявив WSJ високопоставлений європейський чиновник.
"Очевидно, що обсяги кредитування будуть нижчими. Треба врахувати всі різні змінні, такі як відсоткові ставки та терміни погашення, перш ніж визначати кінцеву цифру", - сказав він.
Очікується, що обговорюваний зараз пакет допомоги Ірландії складе 85 млрд євро, з яких половина припаде на МВФ.
Подвоєння European Financial Stability Facility могло б розвіяти всі сумніви, що в розпорядженні ЄС є достатньо коштів, щоб врятувати, якщо буде потрібно, і Іспанію, одну з найбільших економік ЄС.
На підтримку подвоєння фонду виступає Брюссель, однак офіційний Берлін висловився проти цієї пропозиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас