Литва підтверджує плани реформ газового сектора, незважаючи на погрози Газпрому і E.ON подати до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва підтверджує плани реформ газового сектора, незважаючи на погрози Газпрому і E.ON подати до суду

Енергетика
274
Уряд Литви підтверджує намір реформувати газовий сектор країни, незважаючи на погрози німецького E.ON Ruhrgas і російського "Газпрому" подати на Литву в міжнародний арбітражний суд з цього приводу.
"Я думаю, що це все ще стадія погроз. Уряд вважає, що його позиції досить тверді. З точки зору уряду (при реалізації реформи газового сектору - BNS), реалізується директива ЄС. А" Газпром "хоче це перетворити на питання захисту інвестицій. Юристи потрібні на той випадок, якщо акціонери Lietuvos dujos (литовська компанія - імпортер і транспортувальник газу - BNS) перейдуть від погроз до реальних юридичних дій", - заявив радник прем'єра Віргіс Валянтінавічюс в інтерв'ю литовській газеті Vilniaus diena.
"Вони завжди погрожували", - сказав він, відзначивши, що це лише погрози і позиція кабінету міністрів залишається непохитною.
Міністерство енергетики вже готується судитися з E.ON Ruhrgas. Наступного тижня уряд має надати йому повноваження для вирішення розбіжностей з німецькою стороною. У проекті відповідної постанови йдеться, що E.ON Ruhrgas може звинуватити Литву в можливому невиконанні міжнародних зобов'язань, тому міністерство має намір найняти литовських чи іноземних юристів.
Радник міністра енергетики Кястутіс Яунішкіс в інтерв'ю газеті сказав, що йде підготовка до "можливих судових розглядів" з німецькою енергокомпанією.
Міністерство енергетики вважає, що суперечка з E.ON Ruhrgas може виникнути в рамках укладеного у 1992 році і чинного до 1997 року двостороннього договору між Литвою та Німеччиною "Про заохочення інвестицій капіталу та їх взаємний захист".
За словами К.Янішкіса, E.ON Ruhrgas, можливо, оцінює дії уряду щодо реформування газового сектора як порушення цього двостороннього договору. Адже реформа сектору в найбільшою мірою позначиться на Lietuvos dujos, акціонерами якої є E.ON Ruhrgas і "Газпром".
Раніше міністр енергетики Литви Арвідас Сякмокас назвав погрози "Газпрому" "досить грубим тиском на суверенну державу".
Як повідомлялося, "Газпром" і E.ON Ruhrgas виступили проти планів уряду Литви з розділення Lietuvos dujos, в якій вони володіють 76%.
У спільній заяві вони вимагали "повного дотримання всіх умов договору, на підставі якого вищезгадані компанії стали акціонерами Lietuvos dujos".
Уряд Литви 27 травня затвердив концепцію нового закону "Про природний газ", що передбачає поділ власності. Відповідно до неї, діяльність з транспортування газу і система магістральних газопроводів будуть відокремлені. "Незважаючи на те, що нам як основним акціонерам Lietuvos dujos разом належить 76% акцій компанії, права щодо прийняття рішень, що стосуються основної діяльності, будуть передані державі, якій належить 17,7% акцій", - йшлося в заяві "Газпрому" і E.ON Ruhrgas.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас