"Ъ": Імпорт порушив баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Імпорт порушив баланс

Казна та Політика
855
Нацбанк зафіксував у жовтні погіршення дефіциту поточного рахунку більш ніж у 4,5 рази. Якщо за вересень торговий баланс показав зниження на $194 млн, то вже у жовтні - на $907 млн. Таким чином, за 10 місяців поточного року негативне сальдо склало $1,8 млрд (експорт - $41,5 млрд, імпорт - $47,7 млрд), подвоївшись за останній місяць.
Обсяг експорту товарів у жовтні практично не змінився в порівнянні з попереднім місяцем і склав $4,8 млрд. Незважаючи на збільшення експортних поставок продукції АПК (+23,8%), в жовтні знизилися продажі за кордон руд і шлаків (-19,7%), а також продукції машинобудування (-4,3%), металургії (-2,3%) та хімічної промисловості (-1,8%). У той же час обсяг імпорту в жовтні зріс на 8,8%, до $6,1 млрд. У першу чергу це пов'язано зі збільшенням платежів за газ: за даними НАК "Нафтогаз Україна", якщо у вересні компанія заплатила "Газпрому" за спожите паливо $715 млн, то в жовтні - близько $1 млрд. Невтішна ситуація і в більшості інших галузей: зросли обсяги поставок в Україну мінеральних продуктів (+15%), продукції АПК (+12%) і металургії (+7,2%). Профіцит торгівлі послугами в жовтні знизився з $492 млн до $235 млн.
"Обсяги експорту вже вийшли на піковий показник. В умовах низького світового попиту важко очікувати подальшого зростання. У той же час промисловість відновлює капітальні програми, що вимагає закупівель імпортного обладнання", - пояснив ситуацію директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
На відміну від попередніх місяців, погані показники торгівлі не були компенсовані припливом капіталу - в жовтні Нацбанк фіксує негативне сальдо платіжного балансу в $578 млн. Профіцит капітальних і фінансових рахунків склав лише $329 млн, чому сприяли притоки інвестицій ($466 млн), залучення зовнішніх кредитів ($551 млн) і продаж ОВДП нерезидентам ($264 млн).
"Дефіцит поточного рахунку виявився гірше очікуваного - адже в жовтні спостерігалося зростання промислового виробництва, - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан.- Досі ми очікували за підсумками року дефіциту на рівні $1,3 млрд, а тепер переглядаємо його до $2,5 млрд". Начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин не вважає, що таке погіршення створить проблеми для фінансової стабільності країни: "У нас приплив валюти по фінансовому рахунку за підсумками року становить $7,7 млрд, а це означає, що навіть у разі повернення в нинішньому році всіх кредитів ми все одно залишаємося в плюсі".
Однак проблеми з платіжним балансом можливі вже в наступному році. "У 2011 році підвищується ціна імпортного газу (до $269 за тисячу кубометрів.- ред.), а крім того, очікується зниження світового попиту на метал. У такій ситуації кредити МВФ дозволять зберегти платіжний баланс позитивним, але він буде гіршим, ніж у нинішньому році", - зазначає Олена Бєлан. "Дані жовтня показують, що ситуація з платіжним балансом розвивається в дуже поганому напрямку, - говорить директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.- За нинішньої високої інфляції і без девальвації гривні ми не в змозі зупинити цей процес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас