"Ъ": Ліцензія на дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ліцензія на дефолт

1221
Національний банк роз'яснив українським компаніям нові правила отримання індивідуальних валютних ліцензій при настанні дефолтів. 15 листопада регулятор розіслав банкам лист №13-210/5939-20044, в якому повідомив, що тепер українська нефінансова компанія, що виступає поручителем при залученні грошей від нерезидента, для виконання своїх зобов'язань повинна одержувати індивідуальну валютну ліцензію НБУ. Норма поширюється не тільки на майбутні кредити українських підприємств, але і на вже залучені кошти, оскільки вона регулює не договір, а виплату.
При цьому, згідно з постановою НБУ №266, регулює видачу ліцензій, індивідуальна ліцензія діє лише протягом 90 днів, відповідно, її не можна буде отримати на майбутнє, а лише при настанні терміну виплати коштів. Рішення про видачу ліцензії може розглядатися до 44 днів, а для її отримання також необхідні дозволи МВС та СБУ. Фінансових компаній і банків нововведення не стосується.
У департаменті валютного регулювання НБУ, який розробив документ, відмовилися від коментарів. А в юридичному департаменті заявили, що не бачать проблем з отриманням компаніями додаткових ліцензій. "Банки мають генеральні ліцензії на такі операції, а підприємства ніє. Але ці операції не можна здійснювати без ліцензії, тому її потрібно отримати. Якщо всі документи відповідають правилам, ми видаємо її без проблем", - заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков.
Примітно, що про нові правила ліцензування ніхто не повідомив підприємства, яких стосуються зміни. Справа в тому, що практично завжди емісію євробондів здійснюють холдингові компанії, що знаходяться за кордоном і перераховують кошти в Україну у вигляді кредитів. При цьому сторона, яка отримує гроші, надає в заставу свої активи, які й описані в проспекті емісії. "Ми нічого не чули ні про які ліцензіях, це якесь марення", - обурився менеджер зі зв'язків з інвесторами однієї з компаній-найбільших позичальників на міжнародному ринку.
Юристи відзначають, що залучення боргового капіталу обтяжується новими труднощами. "Інвестори виявилися заручниками підходу НБУ, а підприємства можуть відмовити у виплаті на підставі відсутності ліцензії. Критерії отримання ліцензії не розголошуються, крім того, відмову можна отримати не лише за формальними ознаками, але й через негативне рішення силових структур", - говорить старший юрист юридичної фірми "Астерс" Леонід Антоненко. Правда, ліцензування має і позитивні сторони.
"Індивідуальне ліцензування зазначених операцій призведе до зменшення зловживань з безпідставним перерахуванням іноземної валюти за кордон шляхом використання уявних договорів поруки, - вважає партнер юридичної фірми 'Гвоздій та Оберкович' Сергій Василишин.- Але тепер НБУ буде в ручному режимі приймати рішення про надання згоди або про відмову на перерахування резидентами-поручителями коштів кредиторам".
За словами учасників ринку, процес можливих виплат по дефолтах обтяжується у випадках, коли власником активів українського поручителя є нерезидент. "Це дуже ускладнить і так досить важкий процес. Нацбанк повинен передбачити механізм того, як здійснюється виплата по дефолту кіпрської компанії з українськими активами", - говорять в одній з компаній, розміщував єврооблігації.
Вимога НБУ може серйозно похитнути позиції українських компаній на міжнародних ринках капіталу, впевнені експерти. "Необхідність отримання українським поручителем індивідуальної ліцензії НБУ, безумовно, значно зменшує привабливість і цінність такого виду забезпечення. Враховуючи той факт, що значна частина рухомого і нерухомого майна українських компаній вже знаходиться в заставі в українських і зарубіжних банків, додаткові регуляторні перешкоди не полегшать залучення українськими компаніями забезпеченого фінансування", - відзначає партнер юридичної фірми Integrites Олександр Олексієнко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас