Експерти: Банк Росії може заморозити ставки на всю зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банк Росії може заморозити ставки на всю зиму

Кредит&Депозит
323
Банк Росії на засіданні ради директорів у п'ятницю знову залишить без зміни ставку рефінансування. Змін не буде й до кінця року, вважають опитані РИА Новости експерти. Розійшовшись в думках, чи збережеться нинішній рівень ставки рефінансування до кінця 2011 року, вони вважають, що її зміни в будь-якому разі не будуть значними і не зроблять істотного впливу на грошово-кредитну політику ЦБ.
Аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Антон Нікітін назвав кілька фундаментальних причин збереження рівня ставки рефінансування найближчим часом. Перша - незважаючи на зростання промвиробництва і обсягу інвестицій, несировинний сектор економіки поки демонструє зниження до докризових рівнів, і м'яка кредитна політика спрямована на його підтримку. "Друга - на грошовому ринку існує досить широкий розкид між депозитною ставкою ЦБ і ставкою РЕПО. Зараз ставки на міжбанку почали "гуляти" в діапазоні 2,5-5,0%, і в цих умовах додаткове розширення коридору було б нелогічним", - міркує Нікітін. Третьою причиною він називає зниження інфляційних ризиків у порівнянні з рівнями серпня - вересня. Зараз зростання інфляції викликане продовженням ефекту посухи і сезонним подорожчанням овочів-фруктів, тобто не пов'язане з грошовою політикою і не піддається коректуванню з допомогою монетарних заходів. І, нарешті, російська фінансова влада навряд чи буде нарощувати ставки на противагу діям регуляторів розвинених країн, які поки до цього не готові, резюмує представник "Ренесансу".
Якби знадобилося погасити пожежу інфляції, це було б зроблено ще на попередньому засіданні ради директорів ЦБ, вважає начальник аналітичного департаменту фінансової групи БКС Максим Шеїн. Але такої необхідності, на його думку, не було: параметри грошово-кредитної політики зараз в нормі, немає ніяких побоювань, прогнози хороші. "З точки зору валютного ринку проблем теж немає - ЦБ розширив бівалютний коридор, ставки чіпати не буде", - додає експерт.
За його словами, підвищувати ставку варто було б у разі припливу капіталів, коли виникає необхідність абсорбувати грошову масу.
Аналітик "ВТБ Капітал" Олександра Євтиф'єва зазначила, що в останні місяці спостерігається деяке посилення грошово-кредитної політики ЦБ. "Це помітно по ставках на міжбанку, скорочення обсягу надлишкової ліквідності та обсягу ОБР в портфелях комерційних банків. За допомогою цих заходів регулятор стримує інфляційний тиск і не чіпає ставки", - вважає вона.
Експерти розійшлися в думках, коли регулятор може підвищити ставку рефінансування. "Її не будуть чіпати як мінімум до кінця I кварталу наступного року", - вважає Шеїн. Рівень ставки за підсумками наступного року він оцінює в 8,5%. Зокрема, регулятор відреагує на жорсткість монетарної політики в світі - ЄЦБ вже заявляє про можливість зростання ставок.
"Швидше за все, з метою зниження інфляції і стимулювання економічного зростання Банк Росії збереже нинішній рівень ставок на більш тривалий термін, ніж ми припускали досі", - міркує Євтиф'єва. За її оцінкою, ставка рефінансування збережеться на рівні 7,75% протягом всього 2011 року. У наступному році, як і в поточному, ЦБ віддасть перевагу іншим інструментам для стримування зростання грошової маси - більш високі або диференційовані нормативи обов'язкових резервів, подальше скорочення ломбардного списку, випуск ОБР і валютні інтервенції, вважає представник "ВТБ Капітал". До кінця цього року і навіть до першої половини наступного ставка рефінансування залишиться незмінною, впевнений Нікітін з "Ренесанс Капіталу". "Потім все буде залежати від ситуації в економіці - на тлі відходу від ефекту низької бази 2009 істотного зростання не очікується, тому можливо, що ставку не будуть змінювати і протягом всього наступного року. Але навіть її незначне зниження або підвищення не зробить особливого впливу на грошовий ринок - на відміну від ставки РЕПО, яка може знижуватися за умови гальмування інфляції", - говорить він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас