В Україні побудують 10 сміттєпереробних заводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні побудують 10 сміттєпереробних заводів

Казна та Політика
374
У Міністерства з питань житлово-комунального господарства на сьогоднішній день є попередні домовленості зі Світовим банком (СБ) і Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) про інвестування проектів з побудови в Україні нових сміттєпереробних заводів.
Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив міністр житлово-комунального господарства Юрій Хиврич.
"У нас вже є домовленість з ЄБРР, є домовленість з СБ. Будемо в першу чергу впроваджувати їх. Про надання кредитів або інвестицій. Можуть бути інвестиції. Може бути завод, збудований інвестором, і це буде власність інвестора... Не обов'язково надавати кредити. Кредити це тоді, коли завод хоче мати у власності місцева влада, а якщо місцева влада не заперечує, що інвестор буде господарем цього заводу, немає питань", - зазначив Хиврич. За його словами, в даному випадку мова йде про побудову 10 сміттєпереробних заводів і про вилучення тих компонентів твердих відходів, які можуть повторно використовуватися (пляшки, папір, скло), а все інше підлягає утилізації. "Є сьогодні не спалювання, а спеціальні технології, які переробляють і отримують добриво зі сміття", - повідомив міністр.
За словами Хиврича, ці заводи разом з уже існуючими 4 заводами в Україні будуть працювати в 14 містах. Їх будівництво буде реалізовуватися за рахунок інвестиційних, а не місцевих коштів.
"Якщо сьогодні відведено землю, є опрацьований ТЕО, є домовленість з громадськими організаціями міста, ми тоді цей проект пропонуємо інвесторам. Місцевий бюджет повинен надати землю, допомогти розробити ТЕО і проектну документацію".
За словами Хиврича, на сьогоднішній день ситуація з утилізацією побутових відходів "дуже складна", адже щороку в Україні накопичується близько 50 мільйонів кубометрів побутових відходів на майже 50 тисячах звалищ та полігонів. З цієї кількості 6% повністю вичерпали свій ресурс і зараз перевантажені, 22% не відповідають санітарним нормам. До того ж на сьогоднішній день в Україні працює 4 сміттєпереробні заводи (Київ, Харків, Дніпропетровськ і Севастополь), які переробляють лише 2,5% відходів.
До того ж лише з 70% території України вивозиться і утилізується сміття, а в сільській місцевості сміття вивозиться лише на 30% від потреби: "Це призводить до того, що близько 24 тисяч несанкціонованих звалищ, вони займають великі території і засмічують лісові масиви".
Нагадаємо, що сьогодні тільки в 53 з 600 міст України використовують роздільний збір сміття, і лише в 7 містах України працюють сортувальні лінії.
Нагадаємо, що на початку листопада в Тернополі відбувся новий виток сміттєвої кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас