На західному кордоні України ліквідовано великий контрабандний канал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На західному кордоні України ліквідовано великий контрабандний канал

Казна та Політика
714
У Львівській області ліквідовано великий контрабандний канал на трьох митних постах українсько-польського кордону, організований за сприяння та ймовірної співучасті співробітників Державної митної служби.
"Інспекція, яка прибула до Львова з Києва 16 листопада, виявила схему, за якою на трьох митних постах Львівської митниці провозилися вантажі (з Польщі в Україну), які були належним чином оформлені в Польщі, але український кордон так і не перетинали", - повідомив заступник голови Держмитслужби Степан Дериволков на прес-конференції в четвер у Львові.
За його словами, товари провозилися без митного контролю та без сплати відповідних податків. Автомобілі вантажопідйомністю до 7 тонн під'їжджали на митні пункти, де, не перетинаючи кордону і не надаючи документів до оформлення, товар перевантажувався на легкові автомобілі, які вже прямували до України по так званому "зеленому коридору".
За словами Дериволкова, співробітники української митної служби в порушення інструкцій не виводили ці автомобілі з "зеленого коридору" в загальну чергу, а пропускали їх, незважаючи на те, що це є порушенням чинних правил, які передбачають: через "зелений коридор" кордон можна перетнути лише на транспортному засобі без будь-яких товарів, які підлягають декларуванню.
Крім того, як повідомляє прес-служба Держмитниці, незважаючи на те, що низка транспортних засобів, які, згідно з повідомленнями польської сторони, повинні були прибути для митного контролю в пункт пропуску, окремі посадові особи не вжили заходів для з'ясування причин. Окремі транспортні засоби, які, за інформацією польської сторони, переміщалися з товарами, за результатами митного контролю на пункті пропуску в Україні значаться як "порожні".
У зв'язку з цим проведена дисциплінарна перевірка, яка виявила порушення з боку співробітників Держмитслужби на трьох митних постах: "Рава-Руська", "Мостиська" та "Краковець". Причинами та умовами такого незаконного переміщення товарів через митний кордон України в Держмитслужбі назвали неналежне і несумлінне виконання службових обов'язків посадовими особами вказаних митних постів.
Загалом зафіксовано виїзд з Польщі близько 100 транспортних засобів з різними товарами, які так і не в'їхали в Україну, що сприяло реалізації протиправних схем ухилення від сплати податків до державного бюджету.
Голова Державної митної служби України 24 листопада видав наказ про дисциплінарні стягнення щодо майже 80 митників - від рядових інспекторів до начальників митних постів.
За словами Дериволкова, 55 співробітників митної служби звільнено, 14 переведено на нижчі посади, трьох попереджено про неповну службову відповідність, 15 отримали догану.
Керівництво Держмитслужби запросило всю інформацію про товари, які пройшли через українсько-польський кордон за минулий місяць для уточнення, які саме товари пройшли український кордон без належного контролю.
Матеріали щодо цієї перевірки передано в Генеральну прокуратуру, яка повинна визначити ступінь причетності того чи іншого працівника митної служби до зазначених схем контрабанди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас