Порошенко: Україні бракує валюти для підтримки курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Україні бракує валюти для підтримки курсу гривні

Казна та Політика
2491
Глава Ради Національного банку України Порошенко відзначає, що в умовах штучного обмеження експорту Україна недобирає необхідної валюти для того, щоб захистити курс національної грошової одиниці.
Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко заявив у Вінниці.
При цьому він підкреслив, що "грати з обмеженням експорту, із введенням експортних квот - безвідповідальне рішення".
Порошенко вважає, що вирощений українськими аграріями хліб, продукти землеробства не повинні блокуватися в портах. "Український селянин має право одержати справедливу ціну за продукт своєї праці. Чому одні поля дають 70 ц/га, а інші дають 20? Може, довести все до 70 - і тоді у нас не буде жодної проблеми з продовольчим дефіцитом", - сказав він.
У той же час, на думку голови Ради Нацбанку, Україна в найближчій перспективі може впевнено дивитися на свою курсову політику, оскільки золотовалютні резерви Національного банку на сьогодні перевищують 34 млрд. доларів і НБУ має достатньо можливостей для того, щоб забезпечити стабільність курсу . "Але стабільність курсу не може бути самоціллю, адже насправді сьогодні ключовим пріоритетом є забезпечення купівельної спроможності, забезпечення контролю інфляції та розвиток", - сказав Порошенко.
Він підкреслив, що є два взаємовиключні моменти проведення монетарної політики: не можна одночасно тримати курсову стабільність і інфляційну стабільність. "Якщо питати, що найбільш важливо для громадянина сьогодні, то моя думка, що найбільш важливим є питання стримування цін та забезпечення гідного рівня життя", - вважає Порошенко.
За його словами, стрибок цін, який продемонстрували в цьому році продукти харчування, житлово-комунальні послуги та транспортні тарифи, повинні бути відповідним чином збалансовані або зростанням доходів населення, або корекцією цінових стрибків. "Частина цієї проблеми криється у світовому зростанні цін, у тому числі на продукти харчування. Але що стосується монетарної політики, то я хотів би, щоб ми позбулися уявлення, що монетарна політика формується десь там, на небесах, і не залежить від рівня продуктивності праці конкретної держави. Щоб тримати стабільний курс, держава повинна забезпечувати платіжний баланс, продавати за кордон принаймні таку ж кількість товарів, як і імпортувати", - додав Порошенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас