Литвицький: Платіжний баланс за жовтень підтверджує зростання економічної активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Платіжний баланс за жовтень підтверджує зростання економічної активності

213
Зростання негативного сальдо за рахунок поточних операцій в жовтні до $907 млн зі $194 млн у вересні багато в чому пов'язане з пожвавленням економічної активності в країні, вважає керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"Жовтень - це не просто місяць, який іде після вересня, це місяць, який ми нещодавно кваліфікували як старт пожвавлення економічної активності, що супроводжується зростанням попиту на імпорт", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.
"Зростаючі реальні доходи населення і ВВП в цілому потребують великого обсягу імпорту", - підкреслив Литвицький.
За його словами, показники платіжного балансу за жовтень не є сюрпризом. Він нагадав, що отримані раніше дані з інвестицій також свідчать про входження інвестиційної сфери в зону пожвавлення, тому зростає інвестиційний попит на імпорт.
Радник глави НБУ також звернув увагу на наявність інших чинників, що викликали погіршення рахунку поточних операцій. Серед них він виділив сезонні фактори, зокрема, традиційне зменшення профіциту по послугах.
Литвицький згадав про обмеження урядом експорту зерна, що не дозволило повністю використовувати потенціал аграрного експорту.
За його словами, намітилася стабілізація і в традиційному експортному секторі української економіки - металургії: якщо у вересні експорт склав $4,78 млрд, то в жовтні - $4,79 млрд.
Керівник групи радників глави НБУ також вказав на збільшені закупівлі "Нафтогазом України" природного газу, що частково пов'язано із зростанням економічної активності, а частково - з політикою самого держхолдингу.
"Відображається також збільшення дефіциту бюджету, дія ефекту бази", - назвав він інші фактори.
У той же час Литвицький підкреслив: погіршення рахунку поточних операцій не повинно лякати, особливо викликане економічним пожвавленням, якщо воно покривається за рахунок позитивного сальдо по фінансовому рахунку. Він зазначив, що якщо у вересні без урахування ситуативного чинника (розміщення єврооблігацій країни на $2 млрд) фінансовий рахунок був негативним - $565 млн, то в жовтні він вже став позитивним - $329 млн.
"У жовтні ми маємо неситуативний фундаментальний чистий приплив в $329 млн. І що радує: немає нарощення відтоку коштів населення з банків, держсектор і банки практично не позичали, а "гарячі" гроші нерезидентів активно не входили", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ.
У результаті зведений платіжний баланс у жовтні має дефіцит у $578 млн, що нижче $759 млн у вересні (без врахування розміщення єврооблігацій) і корелює з динамікою курсу гривні, яка у вересні ослабла на 3 коп., а в жовтні - на 2 коп., але в цілому - всього на 0,6%.
Литвицький зазначив що в цілому за 10 місяців 2010 року негативне сальдо рахунку поточних операцій - $1,81 млрд - було з лишком перекрито позитивним сальдо по фінансовому рахунку - $5,683 млрд.
"Платіжний баланс є аргументом на користь того, що стабільність гривні спирається на фундаментальні фактори. Якихось сюрпризів до кінця року очікувати не варто", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас