Китай програє війну з інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай програє війну з інфляцією

Казна та Політика
939
Керівництво Китаю розглядає можливість підвищення інфляційного орієнтиру в 2011 р. з 3% до 4%, хоча і намагається переконати своїх громадян у тому, що ціновий тиск залишиться під контролем. Як повідомила газета China Business News з посиланням на джерела, що консультують уряд, таке рішення може бути прийняте під час грудневого засідання високопоставлених чиновників, присвяченого розробці економічної стратегії на наступний рік.
Китайська влада неодноразово називала інфляцію основною загрозою соціально-економічного благополуччя в країні. За підсумками жовтня 2010 р. темпи інфляції досягли найвищого рівня за останні 25 місяців: ціни зросли на 4,4% в річному численні. При цьому продовольство, на яке припадає близько третини китайського індексу споживчих цін, подорожчало на 10,1%, у той час як ціни на непродовольчі товари зросли тільки на 1,6%. Якщо в минулі роки стрибки цін у Китаї, як правило, пояснювали посухами або іншими лихами, то тепер головним винуватцем інфляції стало швидке зростання грошової маси.
У період стрімкого зростання китайської економіки обсяг грошової маси в ній швидко збільшується, підштовхуючи інфляцію. Зарплати зростають швидше, ніж раніше, особливо серед робітників-мігрантів, оскільки і уряд Китаю намагається підштовхнути споживання і скоротити розрив між багатими і бідними. Старіння нації призведе до того, що молодих людей, здатних до роботи на фабриках, буде менше. Ще один чинник, який сприяє зростанню цін, - державна стратегія поступового підвищення тарифів на електроенергію і комунальні послуги до ринкових рівнів. Так, Шанхай минулого тижня збільшив плату за воду більше ніж на 20%.
Національна комісія з розвитку і реформ цього тижня розпорядилася, щоб місцеві адміністрації подвоїли зусилля, не дозволяючи спекулятивним фондам роздувати ціни на низку продуктів. "Оскільки уряд вживає дедалі жорсткіших заходів, деякі спекулятивні фонди почали приймати різні нові подоби, кидаючи новий виклик нашим правилам", - йдеться в заяві комісії. Провінційна влада зобов'язана суворо попереджати накопичення запасів і маніпулювання цінами.
Щоб приборкати інфляцію, влада Китаю заборонила робити запаси нафти, вугілля та іншої найважливішої сировини. Уряд Китаю вже зажадав від нафтопереробних заводів збільшити обсяги виробництва продукції. У Пекіні підозрюють, що НПЗ намагаються притримати поставки, очікуючи підвищення регульованих державою цін на паливо. Міністерство торгівлі країни закликало місцеву владу і виробників проявити "відповідальність" і забезпечити постачання сировини на ринок.
Влада занепокоєна тим, що постачання вугілля останнім часом почало знижуватися, хоча попит на цей товар зростає. Вугілля забезпечує близько трьох чвертей вироблення електроенергії в країні. В основному він видобувається на північному сході Китаю і потім транспортується в індустріально розвинені приморські провінції. Існують серйозні труднощі і з поставками нафтопродуктів, зокрема, з дизельним паливом. Його обсяг на ринку скоротився, оскільки через масову купівлю дизельних генераторів зріс попит. Закупівлі дизелю збільшилися після публікації вимог уряду з енергозбереження, які передбачають, зокрема, економію вугілля.
Держава також пообіцяла збільшити продажі нафти та інших товарів з своїх резервів. Так, минулого тижня офіційний Пекін пообіцяв продати частину державних запасів зернових, бобових, рослинної олії, а також цукру. Крім того, влада наказала скасувати збір мита з вантажівок, що доставляють продукти харчування до місць продажу. Вони пообіцяли й інші заходи щодо забезпечення цінової стабільності.
Раніше китайська влада оголосила про введення контролю за цінами, введення субсидії для покупців, суворі заходи проти накопичення запасів і маніпулювання цінами, а також покладення відповідальності на мерів міст за продуктовий кошик. Особи, які спекулюють кукурудзою чи бавовною, будуть суворо покарані. "Підвищення цін, особливо занадто швидке підвищення цін на продукти харчування - це основна економічна проблема, з якою зараз зіткнулася країна. Розглянуті заходи спрямовані на обмеження цього руху і будуть застосовані в сукупності, як атака з двох фронтів", - говорять у Національній комісії з розвитку і реформ.
Згідно із прогнозом економістів Standard Chartered Bank, в 2011 р. споживча інфляція в Китаї складе 5,5%, в червні досягне максимального рівня в 6,3% і сповільниться до кінця року до 4%. Лю Юхуй, аналітик з китайської Академії соціальних наук, провідного урядового дослідницького інституту, вважає, що рівень інфляції в Китаї в перші місяці 2011 р. може перевищити 5%.
У свою чергу, економісти Світового банку вважають, що для такої динамічної економіки, як Китай, яка росте більш ніж на 10% на рік у номінальному вираженні, рівень інфляції близько 4% не становить проблеми. Очікується, що прискорення інфляції в Китаї збільшить реальний валютний курс юаня до долара, чого давно бажає влада США.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас