Голова Ради НБУ: Податковий кодекс містить суттєві недоліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ: Податковий кодекс містить суттєві недоліки

Казна та Політика
2796
Суттєвими недоліками прийнятого парламентом Податкового кодексу є, зокрема, відсутність належних гарантій із відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), посилення вимог до банків і нові принципи оподаткування землі, вважає глава Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Податковий кодекс, на жаль, передбачив істотні обмеження для банків відносно формування подібних резервів (під проблемні кредити - ІФ) і очищення балансів, пропонуючи банкам спочатку сплатити податок на прибуток, а потім вже з цього прибутку закривати ці проблеми", - наведено слова економіста на його персональному веб-сайті.
В цього зв'язку П.Порошенко підкреслив, що банківське кредитування є важливим інструментом для економічного розвитку: воно не зможе відновитися до тих пір, поки банки не очистять свої баланси від проблемних кредитів, які сформувалися під час кризи.
За його оцінкою, вимивання коштів підприємств через затримку із відшкодуванням ПДВ також гальмуватиме зростання економіки. "Система гарантування повернення ПДВ... не містить жодних законодавчих гарантій, якими б цей кодекс відрізнявся від попередніх документів", - вважає глава Ради НБУ.
П.Порошенко також піддав критиці ініціативи, відображені у Податковому кодексі, зі стягнення податку на землю. "Третя проблема - це проблема сплати податку на землю і заборону, до речі, місцевим радам надавати відповідні пільги тим бюджетоутрорюючим підприємствам, які зараз переживають не найкращі часи", - сказав він.
За оцінкою глави Ради НБУ, багато великих підприємств, які займають величезні земельні ділянки, не матимуть можливості заплатити цей податок. При цьому надані пільги з податку на прибуток, зокрема, для підприємства авіа- та суднобудування не стануть належним компенсатором, оскільки багато з них вже роками є збитковими.
"Це тисячі працівників, які на сьогоднішній день будуть звільнені", - обкреслив П.Порошенко ризик реалізації цієї норми.
Крім того, на його думку, абсолютно невиправданою є норма щодо обмеження максимального об'єму виручки і обмеження кількість робочих місць для малих підприємств, що працюють за спрощеною системою оподаткування.
"Нас попереду чекають, у зв'язку із зростанням продуктивності праці, вивільнення людей з великої кількості галузей народного господарства, починаючи від сільського господарства і закінчуючи металургією", - пояснив економіст.
Разом з тим, за його словами, абсолютно виправдані норми документа, які наводять лад в обліку і закривають податкові "діри", попереджаючи можливості для витоків грошей з бюджету: від надання податкових пільг виграють не підприємства-одержувачі, а учасники корупційних схем, до яких причетні можновладці.
"Я залишаюся прибічником абсолютно чіткої позиції: податки повинні платити всі", - підкреслив П.Порошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас