"Ъ": Станційний будівничий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Станційний будівничий

594
У минулий вівторок в парламенті був зареєстрований законопроект №7397 народних депутатів Юрія Мороко і Віталія Коржа про внесення змін до закону "Про радіочастотний ресурс України". У документі пропонується спростити процедуру видачі дозвільної документації на будівництво і експлуатацію радіоелектронних засобів. За словами Юрія Мороко, в першу чергу йдеться про базові станції (БС) мобільних операторів, процедура видачі дозволів на яких застаріла. Законопроект відміняє необхідність отримання дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів і висновків із електромагнітної сумісності. "Президент і Кабмін проголосили курс на дерегулювання ринку зв'язку і спрощення доступу до нього, і законопроект узгоджується з цим курсом", - заявив пан Мороко.
За словами глави Нацкомісії регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимира Олійника, ухвалення законопроекту дозволить зменшити термін введення БС в експлуатацію з трьох-шести місяців до одного. "Крім того, оператори зможуть заощадити 20-30% коштів, які вони витрачають на отримання дозволів", - відзначив пан Олійник. В результаті Держцентр радіочастот, який займається видачею дозвільних документів, втратить стільки ж в доходах. "Ми розраховуємо компенсувати ці втрати наступного року за рахунок відрахувань від будівництва мереж третього покоління (3G)",- заявив Олійник. Він очікує, що закон може бути розглянутий парламентом вже до кінця року.
Важка і тривала процедура отримання дозвільних документів призводила до того, що оператори вимушені встановлювати БС без дозволу. "П'ять-шість років тому без дозволів працювали близько 80% всіх базових станцій на ринку", - говорить начальник департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстара" Андрій Осадчук. А на початку цього року НКРЗ збиралася позбавити третього за розмірами мобільного оператора "Астеліт" ліцензії через те, що більше 70 його базових станцій працювали без дозволів.
Тоді гендиректор "Астеліта" Тансу Еен заявляв, що це було викликано складністю отримання документів на експлуатацію БС і закликав спростити процес. Вчора в "Астеліті" не змогли прокоментувати законопроект.
Глава української бізнес-одиниці VimpelCom Ltd (об'єднує "Київстар" і "Українські радіосистеми") Ігор Литовченко позитивно оцінює законопроект, хоча і зазначає, що подібні зміни необхідно було внести ще кілька років тому. "Сьогодні ми у меншій мірі стикаємося з цією проблемою, ніж років п'ять-шість тому, коли активно будували свою мережу", - згадує директор із корпоративного розвитку і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський. Проте Проживальський вважає, що спрощення будь-яких бюрократичних і дозвільних процедур є хорошою ініціативою.
"Будемо сподіватися, що закон буде ухвалений до запуску 3G-мереж, що дозволить операторам швидше ліквідувати технологічне відставання країни", - говорить Андрій Осадчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас