Путін: РФ закликає до створення єдиного енергокомплексу Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: РФ закликає до створення єдиного енергокомплексу Європи

Енергетика
232
Росія закликає до створення єдиного енергокомплексу Європи. Таку позицію висловлює прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у своїй статті "Росія і Європа: від осмислення уроків кризи - до нової порядку партнерства", опублікованій в газеті Suddeutsche Zeitung, повідомляє РБК.
Стаття, в якій міститься ряд пропозицій щодо розвитку співробітництва Росії і ЄС, приурочена до майбутнього участі глави російського уряду в організованому цим виданням IV щорічному економічному Форумі керівників і топ-менеджерів провідних німецьких компаній.
Як зазначає В.Путін, ідея про створення єдиного енергокомплексу Європи "буквально стукає у двері". "Останні роки тема взаємодії Росії і ЄС у сфері енергетики привертала до себе підвищену увагу і, прямо скажемо, була надто політизована. Аж до того, що Росії приписували намір використовувати поставки нафти і газу для вирішення якихось політичних завдань, що, звичайно, не мало ніякого відношення до дійсності. Правда полягає в тому, що після розпаду СРСР Росія позбулася прямого виходу на найбільші експортні ринки. Виникла проблема країн-транзитерів з їх прагненням використовувати своє монопольне становище для отримання односторонніх переваг. Звідси відомі конфлікти. Зрозуміло, така ситуація не відповідала інтересам Росії, так і споживачів наших енергетичних ресурсів", - пише В.Путін.
Як зазначається у статті, саме тому найбільші європейські енергетичні компанії і уряди багатьох європейських країн, включаючи Німеччину, підтримали російські плани будівництва газопроводів по дну Балтійського моря ("Північний потік") і Чорного моря ("Південний потік"). "Після введення в експлуатацію цих маршрутів європейський континент отримає диверсифіковану і гнучку систему газопостачання. І переконаний, усі надумані проблеми в енергетичній сфері залишаться в минулому", - відзначає глава російського уряду.
На його думку, головне для Росії та країн ЄС - навчитися "на ділі враховувати стратегічні інтереси один одного". "Чого не скажеш про логіку "Третього енергопакету" ЄС. При всіх благих намірах він породжує серйозні ризики в енергетичному господарстві Європи. Через кілька років замість конкурентного ринку ми можемо отримати занепалу інфраструктуру, дефіцит енергоресурсів, а значить, і високі ціни для європейських споживачів. Не хотілося б, щоб провали регулювання в газовій галузі призвели до нової кризи - на цей раз енергетичного", - пише В.Путін.
Він пояснює, що сенс нового енергетичного договору, який пропонує Росія, полягає в тому, щоб повернутися до вибудовування рівноправних і збалансованих відносин між постачальниками, споживачами і транзитерами енергоресурсів. "Об'єднавши зусилля, ми зможемо не тільки торгувати енергоресурсами, а й провести обмін активами, спільно працювати на всіх етапах технологічного ланцюжка від розвідки і видобутку енергоресурсів, до їх постачання кінцевому споживачу. Також ми закликаємо до співпраці в галузі підготовки кадрів для енергетики і створення інжинірингових центрів, у реалізації проектів у сфері енергоефективності, енергозбереження та використання поновлюваних джерел енергії", - підкреслює прем'єр-міністр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас