"Ъ": Кредитори оскаржать ліквідацію Укрпромбанка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кредитори оскаржать ліквідацію Укрпромбанка

789
Нацбанк не зміг оскаржити рішення суду про незаконність продовження мораторію в Укрпромбанку 5 серпня 2009 року, яке позбавило клієнтів можливості стягнути з банку свої кошти. Цього рішення домігся один із клієнтів банку ще 5 липня в Окружному адміністративному суді Києва (постанова № 2а-14035/09/2670). Регулятор подав апеляцію на це рішення, але 27 вересня Київський апеляційний адміністративний суд залишив її без розгляду, оскільки НБУ не вклався у визначені терміни. У визначенні апеляційного суду йдеться, що його можна було оскаржити до 17 жовтня поточного року у Вищому адміністративному суді. Але НБУ цього не зробив. Директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков заявив, що апеляція все-таки буде подана, але не пояснив коли і на якій підставі.
Нагадаємо, що мораторій на виплату вкладів в Укрпромбанку був продовжений на шість місяців постановою НБУ № 447 від 5 серпня 2009 року. Це рішення регулятор ухвалив після набуття чинності антикризового закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків" (набув чинності 24 липня 2009 року). Однак попередній мораторій в Укрпромбанку завершився ще 21 липня, тому факт його продовження майже через два тижні не був законним, що і визнав суд. При цьому суд відмовився скасувати постанову № 447, оскільки вона втратила силу: 21 січня НБУ почав ліквідацію Укрпромбанку.
Тому тепер, коли рішення суду про незаконний мораторій набуло чинності, кредитори Укрпромбанку мають намір оскаржити всі наступні рішення НБУ щодо цієї установи, зокрема ліквідацію і переведення найбільш ліквідних активів на суму 3,1 млрд грн до Дельта Банку.
"Ми плануємо подати позов про незаконність ліквідації та передачі активів на наступному тижні. Якщо мораторій був незаконним, то і всі наступні дії є незаконними. Якби мораторій не був продовжений, активів вистачило б для розрахунків з кредиторами, - упевнений керуючий партнер юридичної фірми "Ольга Демченко і партнери " (представляє інтереси декількох клієнтів Укрпромбанку .- ред.) Ростислав Кравець .- Коли почнеться розпродаж активів кредиторам, можна буде повернути кошти". Перед ліквідацією заборгованість Укрпромбанку перед юридичними особами становила 1,44 млрд грн.
Інші юристи сумніваються в тому, що визнання мораторію незаконним може послужити причиною скасування рішення про ліквідацію Укрпромбанку. "Ліквідація не пов'язана з мораторієм. Якби його не продовжили, вона все одно б почалася", - вважає керуючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк. У НБУ стверджують, що це не дасть можливість витребувати кошти з установи. "Адже ліквідація Укрпромбанку розпочалася не через мораторій, а через ситуацію, що склалася в банку. У ньому все одно не було грошей", - заявив Віктор Новіков.
Тим не менш у кредиторів є шанс оскаржити переклад активів установи в Дельта Банк. "Перспективи визнати ліквідацію незаконної мізерні. Але існують можливість подати регресний позов до Дельта Банку і досить велика ймовірність його виграти. Хоча для кредиторів Укрпромбанку після подачі позову більш логічно почати домовлятися з Дельта Банком про отримання своїх коштів з дисконтом", - вважає керуючий партнер юридичної фірми "Довгань і партнери" Віктор Довгань.
Співвласник Дельта Банку Микола Лагун відмовився коментувати рішення суду і вимоги кредиторів Укрпромбанку, оскільки вони ще не надходили до його банку. "Але я сумніваюся, що рішення про передачу нам активів Укрпромбанку можна оскаржити", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас