"ДТЕК" зайшов у Білорусь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ДТЕК" зайшов у Білорусь

Енергетика
647
Приватний енергохолдинг "ДТЕК", починаючи з 10 листопада, почав експортувати електроенергію в білоруському напрямі на рівні потужності 300 МВт. До кінця цього місяця компанія планує надати північному сусідові 136 млн. кіловат.
При цьому, як повідомив директор ТОВ "Пауер-Трейд" (дочірня компанія "ДТЕК") Андрій Фаворов, ДП "Укрінтеренерго" продовжує здійснювати постачання струму через українсько-білоруський кордон в паралельному режимі.
"Виход "ДТЕК" на енергетичний ринок Білорусі дає можливість більш ніж на третину розширити зовнішній ринок збуту української електроенергії. Даний крок дозволяє забезпечити оптимальне завантаження маневрених потужностей українських ТЕС, що підвищить рентабельність їх роботи. Крім того, зовнішній ринок збуту українській електроенергії стане більш диверсифікованим", - сказав генеральний директор "ДТЕК" Максим Тимченко.
Як виходить з прес-релізу енергохолдингу, постачання струму здійснюються в рамках контракту між ТОВ "Східенерго" ("ДТЕК") і державним виробничим об'єднанням "Беленерго" від 1 вересня 2010 р. На підставі цього документа Мінпаленерго 8 листопада видало дозвіл для "Східенерго" на використання пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України в білоруському напрямі.
Якщо вірити рішенню Мінпаленерго, то доки не йдеться про можливе поглинання компанією "Східенерго" експортних об'ємів державної "Укрінтеренерго" на білоруському ринку. Зокрема, здійснення постачань "Східенерго" можливе лише "в разі технічної можливості їх виконання, виходячи з величини вже використаної ДП "Укрінтеренерго".
Тобто на чиновницькій мові йдеться про те, що донбаський енергохолдинг експортуватиме в північному напрямі додаткові об'єми електрики крім того, що поставляє держпідприємство. Проте, якщо врахувати, під чиїм впливом зараз в країні знаходяться енергетичні держпідприємства, об'єми експорту між двома постачальниками можуть розподілитися по-різному. Втім, це не має значення, оскільки основна вигода для України від білоруського експорту полягає в тому, що він існує.
Відновлення постачань струму до Білорусі в червні 2009 р. після дворічної перерви виявилося можливим унаслідок надання урядом "Укрінтеренерго" права купувати електрику на експорт в українському оптовому ринку зі знижкою, без врахування так званих дотаційних сертифікатів, за допомогою яких збитки від постачань струму населенню перекладаються на плечі промвиробників. Покупка струму за ціною без врахування дотацій знижує його вартість майже на 30%, що забезпечує можливість експорту до Білорусі, оскільки при нинішньому тарифі на кіловат на українському оптовому ринку у розмірі 50,2 коп. наша електроенергія за повною ціною виявилася б неконкурентоздатною.
Схема білоруського експорту зі знижкою була затверджена розпорядженням Кабміну від 27 травня 2009 р. на підставі відповідного контракту між "Укрінтеренерго" і "Беленерго". І хоча закон "Про електроенергетику" наказує купувати електроенергію на експорт виключно "на оптовому ринку електроенергії України за оптовою ринковою ціною", сам термін "оптова ринкова ціна" законодавчо не прописаний, що дозволяє виконавчій владі обходити встановлене парламентом обмеження. Завдяки цьому, Україні цього року в умовах повної відсутності постачань з Бурштинського енергоострова до Європи з березня по вересень вдалось зберегти експортні обсяги на торішньому рівні. При цьому 71,9% від загального обсягу 3 166,4 млн. кіловат експортних постачань за 10 місяців припали на Білорусь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас