У Азарова розписали Фірташу, з якими документами приходити по газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Азарова розписали Фірташу, з якими документами приходити по газ

Енергетика
483
Кабінет міністрів України визначив особливості митного оформлення об'єму природного газу, який знаходиться в підземних сховищах газу України і підлягає передачі відповідно до рішення Стокгольмської торговельної палати (із повернення RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу), а також розстрочив податкові зобов'язання НАК "Нафтогаз України", які виникнуть у зв'язку з виконанням цього рішення. Про це говориться у постанові Кабміну від 15 листопада 2010 р. № 1061.
Нагадаємо, сьогодні Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду міста Києва і Апеляційного суду, якими була підтверджена правомірність рішення Стокгольмської торговельної палати від 8 червня 2010 р., згідно з яким НАК "Нафтогаз України" зобов'язана повернути компанії RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м природного газу.
Колегія суддів під головуванням Василя Гуменюка відхилила касаційну скаргу НАК "Нафтогаз України".
Зазначимо, засідання ВСУ із розгляду касаційної скарги, призначене на 10 листопада, не відбулось. Тоді на засідання не з'явились представники жодної зі сторін. Колегія суддів дійшла висновку, що без отримання певних пояснень від учасників і відповідей на питання, що виникли в суду під час підготовки до розгляду справи, розглянути її відповідно до закону неможливо.
Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня 2010 р. зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RUE 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RUE 197 млн дол. за порушення контракту.
На початку червня СБУ порушила справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. У даній справі звинувачення були висунуті колишньому першому заступникові глави НАК Ігорю Діденку, екс-голові Держмитниці Анатолію Макаренку і колишньому заступникові начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасу Шепітько.
Окружний адміністративний суд м. Києва 20 жовтня 2010 р. задовольнив позов Генеральної прокуратури про визнання протиправним і відміну доручення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко від 21 січня 2010 р., яким міністр палива і енергетики України і голова правління НАК "Нафтогаз України" зобов'язалися прийняти на баланс компанії 11 млрд куб. м газу, який їй не належав.
Також повідомлялося, що "Нафтогаз" готовий повернути 12,1 млрд куб. м природного газу RUE. У свою чергу, НАК має намір витребувати в RUE борг у розмірі 1,7 млрд дол.
Варто зазначити, за попередніми оцінками, втрати національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" від взаєморозрахунку з швейцарським газотрейдером RUE складуть 9,6 млрд грн. Це витікає з аудиту консолідованої фінансової звітності компанії за 2009 р., проведеного аудиторською компанією Ernst&Young.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас