Литвицький: Тенденція зменшення негативного сальдо інтервенцій НБУ зміцнюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Тенденція зменшення негативного сальдо інтервенцій НБУ зміцнюється

Валюта
427
Національний банк України з початку листопада придбав валюту на суму більше $500 млн (у доларовому еквіваленті), що більш ніж удвічі перевищує жовтневий показник ($237 млн), повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Я прогнозую, що сальдо операцій Нацбанку цього місяця буде кращим, ніж у жовтні, і ця тенденція посилюватиметься", - зазначив він.
Литвицький нагадав, що у вересні негативне сальдо склало $600 млн, а в жовтні - $496 млн.
Він уточнив, що в середу Нацбанк придбав на ринку євро на суму, еквівалентну $113 млн, тоді як продаж валюти цього дня був на чверть меншим. "Ми працюємо на ринку обома руками, продаючи валюту, коли потрібно", - сказав радник глави НБУ, зазначивши, що завдяки інтервенціям валюти центральний банк може регулювати ліквідність на ринку.
Литвицький також підкреслив, що вся валюта, яку НБУ купує, отримується на валютному ринку, а якісь інші припущення не відповідають дійсності.
Керівник групи радників глави НБУ додав, що з початку листопада зміна курсу гривні склала лише близько 0,1%.
"Коливання курсу такі, що не ставлять перед нами питання про інверсію (переворот) в нашій валютно-курсовій політиці. Курс рухається релевантно макроекономічній ситуації. Ми розуміємо ринок, і я відчуваю, що ринок розуміє нас", - підкреслив Литвицький.
За його словами, Нацбанк вже володіє інформацією про платіжний баланс за жовтень і приблизно розрахував, як розвиватиметься ситуація до кінця року. Окрім того, в НБУ враховують, що економічне зростання набирає сили: за підсумками 10 місяців ВВП збільшився на 4,8%, а зростання експорту, як і раніше, вимірюється двозначними величинами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас