Експерт: Бюджетні розкрадання обходяться економіці дешевше, ніж хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Бюджетні розкрадання обходяться економіці дешевше, ніж хабарі

Казна та Політика
369
Якщо корупцію не можна викорінити повністю, потрібно спрямувати всі сили на боротьбу з хабарництвом, а з розкраданнями з бюджету розібратися потім, запропонували вчені із Національного бюро економічних досліджень США. Хабарі, які беруться поверх уже сплачених податків і зборів, значно збільшують витрати на ведення бізнесу, наводить "РБК daily" аргументацію зі статті "Розкрадання проти хабарництва", яку підготували Саймон Фен, Чен Лі і Деніел Трісман.
Розкрадання, навпаки, при даному рівні оподаткування не відображаються на доходах компаній і по суті є лише тіньовим механізмом матеріального заохочення чиновників. Тому, маючи на увазі, що повністю перемогти корупцію не вдасться, вчені радять державам зі слабкою правоохоронною системою не надто завзято припиняти бюджетні розкрадання, а більше боротися із хабарами.
Російські експерти в цілому підтримують рекомендації західних вчених. "Розкрадання тягне лише несприятливі наслідки для власника, тобто держави. Втрачається певна частка активів, які могли б бути використані на соціальні потреби або для розвитку економіки. Корупційні ж прояви є формою "вичавлювання" грошових коштів із обігу. Ресурси компаній, які можуть бути спрямовані на фінансування інвестпроектів, фактично стають корупційної рентою чиновників. Це спричиняє зростанню споживчих цін і подорожчанню ведення всієї господарської діяльності у Росії ", - вважає керуючий директор РСПП Олександр Варварін.
"Коли крадуть із прибутку - це завжди краще, ніж коли роблять те ж саме зі збитків, - погоджується голова "Ділової Росії" Борис Титов. - Хабарі беруть при відсутності доходів. "Розпилювання", звичайно, теж не дуже гарний процес , але все-таки менш згубний. До того ж хабарі в Росії варварські: їх беруть навіть за те, що дають не завжди точні гарантії, що не зашкодять". За статистикою МВС, середній розмір хабара у 2009 році склав близько 18 тис. рублів, середній розмір підкупу - близько 34 тис.
У Росії хабарництво зустрічається частіше, вважає Варварін. Тим більше що розкрадання з бюджету - це вже результат корумпованості чиновників, починається ж все з хабарів, каже голова Національного антикорупційного комітету Кирило Кабанов. І це незважаючи на те що, за оцінками глави контрольного управління адміністрації президента Костянтина Чуйченка, розкрадання складають близько 1 трлн рублів, або 2,5% ВВП Росії.
Хабарі не тільки є додатковим податком на бізнес, вони паралізують ефективну роботу правоохоронної і судової систем. "Розкрадання ж силовиками розглядаються лише як додаткове джерело заробітку і кардинально не впливають на якість їхньої роботи", - вказує Кабанов.
"Я б не став обирати з двох зол менше, корупція в будь-якому вигляді згубна для розвитку країни, - сказало РБК daily джерело у Генпрокуратурі. - Наприклад, було в нас справа: чиновник викрав з бюджету кошти, призначені на бронежилети для солдатів, а щоб заощадити, замовлення на їх виготовлення віддав компанії, яка неякісно виконала його. У порівнянні навіть з великої хабарем за відмову від перевірки якогось підприємця таке розкрадання виглядає набагато більш блюзнірськи ".
"Розкрадання і хабарі в Росії тісно співіснують. Так, вкрадені з бюджету кошти часто йдуть на хабарі іншим чиновникам, щоб потім ніякі перевірки не виявили цього самого розкрадання", - погоджується заступник голови комітету Держдуми з безпеки Михайло Гришанков. "Єдине, в чому хабар точно перевершує розкрадання, - це у сфері свого застосування, - погоджується джело в МВС. - Спійманих за хабар останнім часом, як правило, садять, а ось спіймані на розкраданнях рідко доходять до суду, і все завдяки тим самим хабарам і вмінню запропонувати їх кому треба ".
Проте російська влада розмірковує, як зменшити корупційний податок на бізнес. У вівторок стало відомо, що в МВС розроблено законопроект, що дозволяє повертати підприємцям гроші, які вони витратили на хабарі. Щоправда, це стосується лише виявлених випадків дачі "на лапу" чиновникам (за даними Верховного суду, у першому півріччі 2010 року за отримання хабара в Росії засуджено всього 1 009 осіб). Якщо документ буде прийнятий, бізнесмени зможуть отримати гроші, які зараз зберігаються до рішення суду, вже на етапі слідчих дій.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас