Ірландія готова зменшити держвитрати на 20%. підвищити податки для отримання допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія готова зменшити держвитрати на 20%. підвищити податки для отримання допомоги

Казна та Політика
188
Уряд Ірландії запропонував зменшити витратну частину бюджету приблизно на 20% і підвищити податки протягом найближчих чотирьох років в рамках переговорів про надання міжнародної фінансової допомоги, які, за оцінками експертів, наближаються до завершення.
Прем'єр-міністр Ірландії Брайан Коуен оголосив в середу, що обсяг допомоги складе близько 85 млрд євро.
Витрати на соцзабезпечення будуть знижені на 2,8 млрд євро, підвищення податку на доходи фізичних осіб принесе бюджету додаткові 1,9 млрд євро. Все це допоможе зменшити бюджетний дефіцит на 15 млрд євро, до відповідного стандартам ЄС рівня - 3% ВВП до кінця 2014 року. Цього року дефіцит бюджету очікується на рівні 12% ВВП без врахування допомоги банкам або 32% ВВП, включаючи кошти, витрачені на стабілізацію банківської системи. Обсяг ВВП Ірландії цього року, ймовірно, складе 160 млрд євро.
Уряд Ірландії чекає, що ВВП зростатиме в середньому на 2,7% в рік в 2011-2014рр.
"Необхідно принести упевненість нашому народові, забезпечити йому надію на майбутнє. Час об'єднатися як єдиний народ", - сказав Б.Коуен.
Разом з тим прості ірландці вважають, що міжнародна допомога - далеко не кращий вихід із ситуації, оскільки через неї ірландський держборг досягне 345 млрд євро й одні лише відсоткові виплати складуть не менше 15 млрд євро на рік. Ірландські платники податків вважають дефолт єдиним реальним варіантом, зазначає ВВС.
Голосування із проекту бюджету в нижній палаті ірландського парламенту, Дойл Ерен, призначено на 7 грудня.
Витрати на управління державою, як очікується, буде зменшено на 7 млрд євро, державні інвестиції - на 3 млрд євро. Оклади нових співробітників держсектора будуть знижені на 10%, а мінімальна заробітна плата по країні - на 1 євро, до 7,65 євро на годину.
ПДВ для споживачів буде підвищений з нинішнього рівня в 21% до 23% в 2014 році. Також буде введений новий податок на нерухоме майно.
"Ті, хто зможуть заплатити більше всіх, платитимуть більше, але жодна група не залишиться незадіяною. Відкладання цих заходів лише призведе до збільшення майбутнього тягаря на тих, кому доведеться його нести", - говориться у повідомленні уряду Ірландії.
Разом з тим Ірландія залишить податок на доходи компаній без змін, на рівні 12,5%, оскільки крупні іноземні корпорації, включаючи Hewlett-Packard, вже заявили про те, що шукатимуть інші об'єкти вкладення коштів у разі підвищення податку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас