Уіллем Баутер: Європу чекає низка суверенних дефолтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уіллем Баутер: Європу чекає низка суверенних дефолтів

Валюта
1797
Головний економіст Citigroup Уїллем Баутер, виступаючи на Фінансовому форумі Росії, організованому "Ведомостями", передрік Європі низку суверенних дефолтів у найближчі п'ять років.
"Зараз спостерігається чітка відсутність довіри ринків до можливості периферійної Європи вийти без втрат із кризи. Аби вийти з кризи, потрібна постійна багатолітня жорстка бюджетна політика, а для цього - сильна політична воля, а вірогідність цього, на думку ринків, мала.
750 млрд євро в європейському стабілізаційному фонді недостатньо, аби врятувати всі країни, що зазнають труднощів. Греція, Ірландія, потім Португалія, потім Іспанія, для яких вистачить грошей, можливо, на рік. Але потім фонд закінчиться.
Щоб запобігти паніці на ринках, потрібні дуже великі гроші. Як говорять військові, вступаючи в бій, треба мати велику перевагу над супротивником. Або, як ще говорять, потрібна велика базука. 750 млрд євро - це маленька базука. Потрібно близько 2 трлн євро, і приблизно 1 трлн євро потрібні вже зараз, а не обіцянка залучити ці гроші в майбутньому. ЄЦБ повинен відразу профінансувати цей 1 трлн. Наприклад, 16 країн єврозони можуть випустити облігації на цю суму, і їх викупить ЄЦБ. Без цього ми бкдемо бачити нові розділи цієї кризи.
Боргова криза в єврозоні співпала із банківською кризою. За результатами стрес-тестів всього в 7 банків виявився недолік капіталу, і серед них не було жодного ірландського. Німецькі банки самі проводили стрес-тести самі себе.
Проблеми португальських банків не так великі, але Португалія постійно спізнюється з необхідними заходами. Заходи зі зменшення бюджетного дефіциту не виконані, темпи економічного зростання дуже низькі. Отже Португалія буде наступною жертвою кризи.
Серйозні проблеми в Іспанії: негнучкий ринок праці, великі борги в банків - не лише в регіональних ощадбанків, але і у великих, міжнародних банків. Португалії знадобиться зовнішня допомога ще до кінця цього року, за нею незабаром послідує Іспанія. Потрібно реструктурувати іспанські банки, за рахунок кредиторів - може, шляхом обміну боргів на акції.
Проблеми можуть виникнути також в Угорщини, дуже великі борги в Італії. Великобританія вчасно і радикально почала скорочувати бюджетний дефіцит, але її банківський сектор дуже великий, його потрібно скорочувати, держава вже навряд чи зможе допомогти банкам. Всі обтяжені боргами розвинені країни знаходяться під ризиком.
Європі потрібен спеціальний режим реструктуризації банків. Реструктурувати банки, рекапіталізувати їх, але не на гроші платників податків, а на гроші власників незабезпечених боргів.
В найближчі п'ять років в Європі слід чекати черги суверенних дефолтів. Якщо прямо зараз не створити фонд на 2 трлн євро, з 1 трлн євро виділеними негайно, існує ризик розпаду єврозони".
На думку голови ради директорів МДМ-Структура Банку Олега Вьюгіна, вірогідність дефолтів у єврозоні невелика. "Швидше станеться "розмазування" боргів по інших країнах і ЄЦБ. Важливо мати план, якому довіряють інвестори. В цьому випадку вірогідність збереження довіри інвесторів. Поки такого плану немає. Від пошуку механізму розділення відповідальності теж багато що залежить. Важливо, аби банкам не сказали, що їм все пробачать", - сказав Вьюгін.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас