Мінфін позичатиме ще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін позичатиме ще

Казна та Політика
440
Нещодавно в Рахунковій палаті України заявили про те, що стрімке зростання державного боргу за останні три роки сформувало дуже високі ризики для фінансової безпеки країни. На думку аудиторів палати, динаміка збільшення держборгу в умовах падіння ВВП в 2009 р. і незначного його зростання в 2010 р. набула загрозливих темпів. Збіг цих двох тенденцій (значне збільшення запозичень на тлі мізерного зростання ВВП) призводить до збільшення боргового навантаження на державні фінанси і створює загрозу стабільності економічній ситуації.
За даними Мінфіну , приріст державного та гарантованого державою боргу України за 2008 і 2009 рр.. становив 100,6 млрд. грн. і 128,4 млрд. грн. відповідно (для порівняння: у 2007 р. приріст держборгу склав 8,196 млрд. грн., а в 2006 р. - 2,401 млрд. грн.). Тенденція стрімкого збільшення держборгу збереглась і в поточному році. Так, приріст держборгу за дев'ять місяців 2010 р. склав 86,396 млрд. грн. Як результат - на сьогоднішній день держборг України становить 404,301 млрд. грн. (Або $ 51,09 млрд.).
Логічно, що стрімко збільшуватись почали і витрати на обслуговування і погашення держборгу. "Пікові навантаження на держбюджет боргових виплат почалися вже в 2009 р., коли було сплачено більше 40 млрд. грн., А в 2010-2013 рр.. середньорічні боргові платежі передбачаються на рівні більше 50 млрд. грн.", - заявляють у Рахунковій палаті .
При цьому у Мінфіні не виключають залучення нових кредитів. Міністр фінансів Федір Ярошенко днями заявив про можливе залучення Україною ще 20 млрд. грн., причому вже до кінця поточного року. За його словами, на сьогоднішній день країна ще не до кінця вичерпала свій ліміт за запозиченнями, передбачений законом про державний бюджет-2010.
"Зростання держборгу під час кризи - це природний процес, головне, щоб він не збільшився так стрімко і далі", - говорить головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Пікові виплати за зовнішнім боргом з держбюджету, за її словами, мають бути у 2013 р. (в основному це будуть виплати із боргу перед МВФ). І для того, щоб уряд міг без особливих труднощів залучати нові позики для рефінансування попередніх виплат, необхідно скорочувати дефіцит держбюджету. Нові позики, як говорить Олена Бєлан, не будуть загрожувати країні, якщо зростання боргу не буде перевищувати темпів зростання економіки. "Крім того, влада має вести політику із подовження термінів погашення запозичень, збільшуючи частку позик зі строком погашення більше п'яти років", - говорить експерт.
На думку економіста ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, на сьогоднішній день уряд або вже залучив, або домовилося про залучення достатнього обсягу коштів, необхідного для покриття планованого бюджетного дефіциту поточного року. "З високою часткою ймовірності можна говорити, що МВФ надасть другий транш до кінця року", - вважає вона. Крім того, за її словами, уряд може продовжити кредит від "ВТБ Банку" ще на шість місяців. І, відповідно, не повертати його в грудні поточного року.
Аналітик ІГ "Сократ" Олександр Саливон вважає, що поточний рівень боргу поки не несе в собі серйозних ризиків. Порогове значення держборгу відносно ВВП для країн з перехідною та розвинутою економікою становить 60% ВВП, тоді як в Україні воно на рівні "всього" 40% ВВП. "Скоріш за все, цей крок (залучення ще 20 млрд. грн. Боргу, - Ред.) Розглядається для зниження дефіциту держбюджету ближче до 5% від ВВП з метою задовольнити вимоги МВФ", - припускає аналітик.
"Під новими запозиченнями (до кінця року), в першу чергу, маються на увазі залучення коштів для погашення боргу", - пояснює Олександр Жолудь. І він вважає: незважаючи на те, що розмови про дефолт сильно перебільшені і нинішній дефіцит держбюджету не критичний, все ж нинішні темпи зростання боргу - величезні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас