Корейці вбивають один одного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корейці вбивають один одного

Казна та Політика
2143
Артилерія Північної Кореї обстріляла прикордонний південнокорейський острів Енпхендо в Жовтому морі, зробивши близько 200 пострілів. У результаті, два південнокорейських морських піхотинця загинули, 16 військових поранено, постраждало троє мирних жителів, двоє зникли без вісти. Полковник Лі Бон Ву повідомив, що у відповідь на обстріл південнокорейська артилерія зробила на території Північної Кореї 80 пострілів
Лі Мен Бак та Кім Чен Ір звинувачують один одного в перших залпах. На острові, який піддався обстрілу, знаходиться військова база Південної Кореї, зареєстровано 932 господарства, в яких значиться 1780 жителів. Снаряди зачепили будівлі, розташовані на острові, деякі з них зруйновано. За даними телеканалу YTN, вогонь охопив від 60 до 70 будинків, і став стрімко поширюватися по острову, загорілися ліси. Острів затягнуть димом. Припинилася подача електроенергії. Місцеві жителі ховалися в підземних бункерах, деякі спробували залишити острів на рибальських човнах. Громадяни Південної Кореї, що перебувають на території КНДР, спішно евакуюються на батьківщину.
Обидві сторони роблять войовничі заяви. Президент Південної Кореї Лі Мен Бак під час відеоконференції з головою комітету начальників штабів збройних сил РК Хан Мін Гу наказав "завдати у багато разів потужніший удар у відповідь" по ракетній базі Північної Кореї, розташованій поблизу позицій берегової артилерії в разі появи ознак нових провокацій. "Президент дав вказівку завдати завдати необхідності удар з північнокорейської ракетної базі поблизу вогневих позицій берегової артилерії в тому випадку, якщо з'являться свідоцтва нових провокацій", - повідомила прес-секретар південнокорейського президента. МЗС Південної Кореї має намір поскаржитися на напад Організації Об'єднаних Націй і перевірити, чи не порушив Пхеньян Хартію ООН.
В апараті президента Південної Кореї припускають, що цей обстріл став реакцією з боку Півночі на щорічні військові маневри "Хогук", що зараз відбуваються на західному узбережжі країни. Вони входять до трійки найбільших військових маневрів у Південній Кореї. Маневри почалися в понеділок, і в них беруть участь до 70 тис. військовослужбовців. Раніше Північна Корея надіслала на адресу Сеула ноту протесту із засудженням проведення таких масштабних військових тренувань. Однак південнокорейські військові стверджують, що маневри "Хогук" проходять південніше району обстрілу. У Сеулі відбулося екстрене засідання президента країни Лі Мен Бака із силовими міністерствами. На ньому глава держави дав вказівку не допустити переростання збройного зіткнення на північно-західному кордоні у військовий конфлікт.
У свою чергу, Північна Корея стверджує, що це Південна Корея першою відкрила вогонь у районі морського кордону між двома корейськими державами. "Незважаючи на наші наполегливі попередження, Південна Корея провела десятки залпів, і ми негайно вжили відповідні дії воєнного характеру", - йдеться в повідомленні пхеньянського Центрального телеграфного агентства Кореї (ЦТАК). Агентство повідомило, що Північна Корея продовжить атаки, якщо морська розділова лінія на захід від Корейського півострова буде порушена "навіть на одну тисячну міліметра". Військове командування Північної Кореї стверджує, що якщо Сеул порушить морську лінію, що розділяє дві корейські держави в Жовтому морі, тоді КНДР "завдасть нещадних відповідних військових ударів".
Серед причин нападу КНДР на островів Енпхендо називають невирішене питання про міжкорейський кордон у Жовтому морі. Згідно з комюніке верховного командування Корейської народної армії, південнокорейський режим "намагається відстояти так звану" північну лінію розмежування ", яку в Пхеньяні не визнають. Північнокорейські військові стверджують, що в Жовтому морі, яке вони називають Західнокорейським, існує тільки демаркаційна лінія, встановлена КНДР. Так , ще в 2009 р. генеральний штаб Корейської народної армії виступив із заявою, згідно з якою, "аж до дня національного возз'єднання єдином кордоном у Західноєвропейському море залишиться продовження військово-демаркаційною лінії, як це було зазначено КНДР".
Невигідна для Північної Кореї "північна розмежувальна лінія" була в односторонньому порядку позначена після закінчення Корейської війни 1950-53 рр.. військовими США, що діяли під прапором ООН. У Північній Кореї давно наполягають на її перенесення на південь, до військово-демаркаційної лінії, що розділяє Корейський півострів на дві держави. Північна Корея неодноразово попереджала Південну про неприпустимість вторгнення військових кораблів у північнокорейські територіальні води. Збройні зіткнення в районі "північної розмежувальної лінії" відбувалися неодноразово.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас