Португалія наближається до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія наближається до дефолту

Казна та Політика
1925
Слідом за a href="http://news.finance.ua/ru/news/-/217456" target="_blank"> Грецією та Ірландією звернутися до Єврокомісії за допомогою може Португалія, яка потерпає від боргів і величезного бюджетного дефіциту. Якщо її спіткає фінансова катастрофа, піти під воду може й Іспанія - четверта за розмірами економіка єврозони.
Вчора, після того, як влада Ірландії офіційно погодились взяти рятувальний кредит від Євросоюзу, хвилювання ринку перекинулося на іберійські країни: Португалію та Іспанію. За свідченням лондонської аналітичної компанії Capital Economics відсотки за борговими зобов'язаннями цих держав почали зростати, а умови кредитування погіршуватися через побоювання інвесторів з приводу можливих дефолтів. Основний індекс акцій португальських компаній PIS впав на 1,5%, а іспанський IBEX знизився на 2,3%.
"Трейдери шукали наступну мету, й Португалія виявилась найбільш відповідною для удару країною. Вже на початку наступного року, коли владі цієї країни доведеться рефінансувати мільярди доларів державних боргів, вона може попросити Євросоюз про допомогу. Для порятунку Португалії знадобиться не менш EUR50 млрд. ($ 67 млрд.) ", - стверджує аналітик Capital Economics Емілі Геі.
Португалія, в якій проживає 10,7 млн. осіб, являє собою менш 2% економіки єврозони. Але, за словами експертів, якщо її візьмуть на поруки, це підсилить тиск на Іспанію, що може згубно вплинути на весь блок.
"Ризик того, що Іспанію доведеться витягати з боргової ями, досить низький, але витрати на її порятунок можуть виявитися надзвичайно високими. Тому загроза фінансового колапсу цієї країни тісно пов'язана із ризиками розвалу нинішньої структури єврозони. З блоку, наприклад, можуть виштовхнути Іспанію, яка після цього оголосить дефолт, або навіть можливо, що Німеччина вирішить зіскочити із потопаючого корабля ", - роблять висновок аналітики Capital Economics.
Як писали "ЭИ", Країни єврозони погодили створення "запобіжної сітки" у розмірі $ 1,05 трлн. для надання негайної фінансової допомоги будь-якій країні блоку. Однак, за словами експертів, незважаючи на наявність цього каркаса, побоювання інвесторів зростають. На те, що влада Португалії можуть не впоратися з державними боргами, вказують соціальні витрати, які країна збільшила на 2,8% за перші 10 місяців 2010 р. проти відповідного періоду минулого року. Зараз зростаючі відсоткові платежі за борговими зобов'язаннями обганяють зростання доходів Португалії від збору податків, змушуючи уряд брати чергові кредити.
Величезну проблему для Португалії створюють застарілі закони про працю. Складна система захисту робочих місць ускладнює звільнення та прийняття на роботу працівників і примушує платити високі премії та допомоги. Країна потребує реформування ринку праці, щоб підвищити свою конкурентоздатність, але профспілки шляхом лобіювання та організації страйків перешкоджають будь-яким ініціативам щодо оптимізації персоналу.
Учора кілька провідних політиків Євросоюзу спробували заспокоїти інвесторів заявами, що в Португалії все стабільно і під контролем. "Португалія - не Ірландія, їй не знадобиться допомога. На відміну від інших країн, Португалія не постраждала від бульбашки на ринку нерухомості, її фінансовий сектор не обтяжений великогабаритними компаніями, і її банки добре капіталізовані", - заявив вчора президент Європейської ради Херман ван Ромпей .
Заспокійливий ефект подібних заяв послаблює той факт, що і Греція, і Ірландія свого часу теж клялися, що не потребуватимуть міжнародної допомоги для вирішення внутрішніх боргових проблем. Ахіллесовою п'ятою Греції стали надмірні соціальні витрати і перегрітий ринок нерухомості, а Ірландію потягнули на дно "занадто великі, щоб впасти" фінансові компанії, які знекровили державний бюджет, висмоктавши з нього десятки мільярдів євро.
Позавчора прем'єр-міністр Ірландії Брайан Коуен повідомив, що після триденного вивчення експертами Євросоюзу і МВФ ситуації в банківській сфері Ірландії ці організації погодилися надати їй трохи менше EUR100 млрд. ($ 134 млрд.) Рятувальний пакет для Греції був затверджений 2 травня міністрами фінансів єврозони. До кінця 2012 р. їй під пільгові 5% річних нададуть кредит у розмірі EUR110 млрд. ($ 147 млрд.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас