Їжа поїде до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їжа поїде до Росії

Аграрний ринок
756
Посушливе літо і низький урожай змусили країни Митного союзу відмовитися від обмежень із ввезення окремих продуктів. Йдеться про овочі - капусту, картоплю та гречку. Комісія Митного союзу прийняла відповідне рішення, воно буде діяти на період з 23 листопада 2010 р. по 1 червня 2011 Зокрема, обнулені діючі мита на картоплю насіннєву (раніше мито становило 5%), картоплю для виробництва крохмалю (раніше - 15% ), молоду картоплю (15%), білокачанну капусту (15%) і всі види гречки (5%).
Із зазначеного переліку Україна зможе взяти участь хіба що в поставках картоплі та капусти. Як відомо, експорт гречки обмежений 1 тис. т до кінця року, і в наступному році велика ймовірність того, що на її вивезення також введуть квоту на хвилі ажіотажу, який мав місце цієї осені і призвів до істотного подорожчання продукту.
Із картоплею інша справа. Виявляється, виробники не зовсім готові до такої торгівлі. "За останні п'ять років експорт у сусідні регіони товарної картоплі з України не перевищував 1-3 тис. т на рік. В основному це була торгівля з Росією та Білоруссю", - констатує експерт Олег Тодчук. Як правило, це була столова картопля, експорт якої пов'язаний з безліччю труднощів. Вони практично зводять нанівець привабливість такого бізнесу. Перш за все, це низька вартість картоплі в порівнянні з іншими сільгосптоварами.
Також це затратність транспортування і здатність картоплі до псування. Зовсім інша ситуація з експортом переробленої і молодої картоплі. Він досить прибутковий і затребуваний. Та картопля, яку хочуть бачити на своїх прилавках Росія, Білорусь і Казахстан, є дефіцитним і в самій Україні. "Насіннєву картоплю ми постачаємо з Голландії, а практика розведення крохмальної картоплі ще мало прижилася у нас. Молоду також імпортуємо", - говорить Тодчук.
Тому Україна може скористатися моментом дефіциту хіба що в сегменті столової картоплі. Напевно українські бізнесмени скористаються скасуванням мита, оскільки Україні є що продати, якщо тільки держава не надумає ввести обмеження на вивезення картоплі. У цьому році її врожай досяг 18 млн. т. Потреби українців не перевищують 6 млн. т, а з урахуванням закладки насіннєвої картоплі, вони становлять 12-14 млн. т. Експерти вважають новину від Митного союзу сприятливою для наших виробників картоплі, але скористатися привілеєм навряд чи вдасться. "До моменту зняття мит ми продамо фактично весь урожай, оскільки повинні виконати свої зобов'язання перед покупцями", - говорить Тодчук.
Тим часом кон'юнктура того ж ринку Росії виглядає цілком привабливо з точки зору реалізації картоплі. По-перше, наші сусіди нещодавно заявили про готовність імпортувати 4 млн. т цього продукту. По-друге, надалі вартість на період зняття обмеження буде зростати у зв'язку з наближенням холодів і браком потужностей для зберігання. Вже зараз оптові ціни на картоплю в Росії привабливіші наших.
Так, на 19 листопада 1 кг картоплі коштував на ринку 20 руб. На початку місяця ціна становила 18 руб. В Україні вартість картоплі останнім часом знизилася, оскільки стало зрозуміло, що ніяких потрясінь на цьому ринку нас не очікує. "Урожай хоч і був нижче в цьому сезоні, але валовий збір не дозволяє говорити про істотний дефіцит", - вважає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко. Зараз оптова вартість картоплі у київському регіоні становить 3,3 грн. за 1 кг, на Волині і у Львові - 3 грн., а в Криму та Донецьку тримаються найвищі ціни - 4 грн. за 1 кг. Як зміниться кон'юнктура надалі, експерти та учасники ринку прогнозувати не беруться. Вони лише зазначають, що зняття обмежень Митним союзом напередодні підвищення цін на руку великотоварним виробникам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас