Верховний суд підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу про повернення "Нафтогазом" газу RUE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу про повернення "Нафтогазом" газу RUE

Енергетика
544
Верховний суд України в середу відхилив касацію НАК "Нафтогаз України" і підтвердив рішення судів нижчих інстанцій в справі виконання вердикту Стокгольмського арбітражу про необхідність повернення "Нафтогазом" природного газу компанії RosUkrEnergo (RUE), повідомила прес-секретар Верховного суду Людмила Момот.
Справу розглядала колегія суддів під головуванням Василя Гуменюка.
В прес-службі НАК сказали, що не коментують цю судову суперечку.
Як повідомлялося, швейцарський газотрейдер RosUkrEnergo подав позов до Стокгольмського арбітражного трибуналу, який своїм рішенням від 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі в обсязі 1,1 млрд куб. м газу. Ще раніше арбітраж постановив, що "Нафтогаз" повинен виплатити RosUkrEnergo $197 млн в рамках спірних питань між компаніями в 2008 році.
Для виконання рішення Стокгольмського арбітражу в Україні RosUkrEnergo подала позов до українських судів.
"Нафтогаз України" оцінює свої витрати із врегулювання суперечки з RosUkrEnrego в 9,6 млрд грн., розраховуючи на повернення швейцарським газотрейдером $1,7 млрд боргу, перезданого "Нафтогазу" "Газпромом" в 2009 році.
Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних основах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсину (10%). RUE в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас