S&P знизило на два ступені суверенний кредитний рейтинг Ірландії - до A — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило на два ступені суверенний кредитний рейтинг Ірландії - до A

269
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Ірландії на два ступені - з AA-до A, передає РБК.
Короткостроковий суверенний рейтинг знижений на один ступінь - з A-1 + до A-1. Агентство попередило, що може продовжити знижувати кредитні рейтинги Ірландії: обидва суверенні рейтинги поміщені в список CreditWatch з негативними очікуваннями. Також до рівня A знижені квазісуверенні рейтинги, включаючи кредитний рейтинг ірландського Національного агентства з управління активами (NAMA), яке було створено на початку року для викупу "токсичних" активів банківського сектора, і рейтинг пріоритетних незабезпечених зобов'язань ірландських банків, випущених під гарантії уряду.
"Зниження рейтингів відображає нашу думку, що уряд Ірландії буде змушений взяти на себе додаткові витрати, пов'язані з подальшими капітальними вливаннями в проблемний банківський сектор", - пояснює кредитний аналітик S&P Френк Джил, чиї слова наводяться в прес-релізі агентства. "Ми очікуємо, що Ірландія отримає доступ до спільної кредитної програми Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ)", - вказав аналітик, додавши, що якби не підтримка міжнародних інститутів, суверенні рейтинги Ірландії зазнали б ще більшого тиску.
Фінансова допомога від ЄС і МВФ може підвищити довіру до ірландської банківської системи, однак вона не знизить рівень держборгу і заборгованості приватного сектора, відзначає S&P. За розрахунками агентства, коефіцієнт "чистий урядовий борг/ВВП" для Ірландії на кінець 2012 р., швидше за все, перевищить попередні оцінки S&P на рівні 113% ВВП - це більше ніж в 1,5 рази вище від середнього значення по єврозоні. Рейтинги Ірландії можуть бути знижені далі, якщо переговори щодо умов програми ЄС-МВФ або щодо проекту бюджету на 2011 р. не дозволять зупинити відтік ліквідності з банківського сектора країни, попереджає S&P.
Нагадаємо, 21 листопада 2010 р. уряд Ірландії офіційно попросив Євросоюз і МВФ надати їй багатомільярдний кредитний пакет з метою стабілізації державних фінансів та національного банківського сектора. Таким чином, Дублін звернувся до схеми, вперше випробуваної Грецією навесні цього року. Передбачається, що деталі фінансової допомоги будуть узгоджені протягом декількох тижнів. Без міжнародного кредиту Ірландія приречена на дефолт: цього року уряд витратив на рекапіталізацію банків понад 30 млрд євро, а дефіцит бюджету може зрости до 32% ВВП. У цьому місяці вартість ринкових запозичень для Ірландії зросла до 9%, що робить неможливим рефінансування існуючих боргових зобов'язань країни на нормальних ринкових умовах.
22 листопада 2010 р. інше рейтингове агентство - Moody's - повідомило, що, найімовірніше, знизить суверенний рейтинг Ірландії відразу на кілька ступенів, оскільки кредитна лінія від Євросоюзу і МВФ різко збільшить борговий тягар держави.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас