"Ъ": "Нафтогаз" влазить у держборги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" влазить у держборги

Енергетика
567
НАК "Нафтогаз Україна" на початку листопада продала державним Укрексімбанку та Ощадбанку на умовах РЕПО (з зобов'язанням зворотного викупу) облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на номінальну суму 4,2 млрд грн для розрахунків з "Газпромом" за постачання природного газу в жовтні, повідомило вчора агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на систему розкриття тендерної інформації. Відповідно до опублікованого в системі повідомлення, Укрексімбанк погодився купити облігації трьох серій загальною номінальною сумою 3 млрд грн, а Ощадбанк - облігації однієї серії на 1,2 млрд грн.
У повідомленні "Нафтогазу" пояснюється, що мова йде про п'ять-семирічних ОВДП, випущених урядом в кінці жовтня п'ятьма серіями на загальну номінальну суму 7,4 млрд грн для докапіталізації компанії. Вони надійшли на рахунки НАК 1 листопада. Газова монополія також відзначає, що направила пропозиції про продаж облігацій на суму до 5 млрд грн для проведення розрахунків з "Газпромом" 37 банків, проте через обмежене коло установ, що відгукнулися, та термінової потреби в коштах відібрала Укрексімбанк і Ощадбанк за процедурою закупівлі в одного учасника. НАК уточнює, що платіж за отриманий в жовтні газ склав $1,079 млрд. У "Нафтогазі" учора від коментарів відмовилися.
Капіталізувати "Нафтогаз" за рахунок випуску ОВДП розпочав уряд Юлії Тимошенко влітку минулого року. Спочатку Кабмін прийняв постанову про збільшення статутного капіталу компанії на 18,6 млрд грн - до 24,1 млрд грн. НАК згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому сплатити закупівлю російського газу. У грудні 2009 року уряд прийняв ще одну постанову про докапіталізацію НАК за рахунок ОВДП на 12 млрд грн, однак її було виконано лише частково: "Нафтогаз" отримав ОВДП на 5,7 млрд грн. Кабмін зобов'язав облгази відкрити рахунки в Ощадбанку та Укрексімбанку для зарахування коштів від постачань газу.
Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго вчора розповіло, що монополія змушена витрачати на поточні розрахунки частину коштів, внесених до статутного фонду, у зв'язку з низьким рівнем розрахунків з боку облгазів і теплокомуненерго. Співрозмовник у міністерстві повідомив, що 22 листопада Кабмін прийняв постанову №1063, якою зобов'язав постачальників (в основному облгази), а також продавців газу відкрити рахунки в Ощадбанку та Укрексімбанку для зарахування коштів, що надходять за спожитий природний газ, щоб поліпшити розрахунки. "Вживається і інших жорстких заходів, але результат поки не дуже", - сказав співрозмовник.
Раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв відзначив пасивність НАК "Нафтогаз Україна" при стягненні зі споживачів заборгованості за поставлений природний газ. Він повідомив, що станом на початок листопада борг споживачів Донецької області становить понад 1 млрд грн, Луганської - 862 млн грн, Одеської - 702 млн грн, Харківської - понад 530 млн грн, Києва - близько 729 млн грн. У цілому з 1999 року борг споживачів перед "Нафтогазом" за поставлений газ склав понад 14 млрд грн. У поточному році споживачі заборгували компанії близько 6,5 млрд грн, з них на підприємства комунальної теплоенергетики припадає 3,4 млрд грн.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що з урахуванням сьогоднішнього фінансового становища "Нафтогазу" залучити кредити комерційних банків неможливо. Він нагадує, що компанія нещодавно оголосила два тендери з одним учасником на відкриття поновлюваних кредитних ліній: в Укргазбанку на суму 500 млн грн і Промінвестбанку - на $70 млн. Кошти будуть спрямовані на погашення позики Ощадбанку на суму 29 млрд грн, отриманого в кінці 2009 року .
"Оскільки компанія не змогла залучити кредити комерційних банків, у неї залишається один вихід - використовувати свій статутний фонд", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас