"Ъ": Електронні гроші запрацюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Електронні гроші запрацюють

Казна та Політика
1113
Національний банк вперше погодив правила роботи двох банківських систем електронних грошей. Регулятор повідомив про видачу ліцензій на таку діяльність компанії MoneXy, що належить невеликому банку "Контракт", а також системі "Максі", емітентом якої є ВіЕйБі Банк. "Наша система буде аналогом WebMoney і 'Яндекс.Деньги". Відмінність в тому, що всі електронні гроші мають реальний еквівалент, їх можна миттєво конвертувати в справжні. Цей бізнес розрахований тільки на приватних осіб, а не на В2В", - повідомив заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін. У ВіЕйБі Банку не змогли прокоментувати отримання дозволу. Поки жодна з двох компаній не почала працювати.
Ринок електронних грошей, за даними його учасників, нелегально існує в Україні не менше семи років. У 2008 році НБУ прийняв постанову №178, згідно з якою емісію електронних грошей можуть проводити виключно комерційні банки. Тим не менше багато компаній продовжують надавати такі послуги без дозволу. "Електронними грошима незаконно займаються близько десяти компаній. Ми повідомили про це в МВС, СБУ та податкову, але поки немає результатів", - сказав виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець. В управлінні масових електронних платежів повідомили, що протягом двох років не видавали ліцензії банкам через жорстких вимог до систем і проблем з їх документами.
Як розповіли учасники нелегального ринку, його обсяги значні. "Офіційно ринку електронних грошей в Україні немає, проте існує 4-5 компаній, які де-факто присутні на ньому. Обсяг ринку в 2009 році в гривні оцінювався приблизно в $100 млн, і приблизно стільки ж - доларовий сегмент. Цього року очікується, що ринок зросте приблизно в 2,5 рази. А найбільший його учасник - компанія WebMoney з часткою близько 80% ", - повідомив директор компанії "Інтернет. Гроші" Олексій Гришин. Проте в WebMoney заявили, що не займаються електронними грошима.
Для того щоб зайняти якусь частку ринку, банкам доведеться докласти значних зусиль: "Ринок структурований. Він швидко росте, але конкуренція на ньому висока. Щоб зайняти на ринку якусь позицію, потрібно врахувати всі технологічні, юридичні, фінансові, маркетингові та організаційні нюанси. Правила НБУ досить суворі, я не вірю, що за ними ринок може працювати. У цьому сегменті потрібно вміти ризикувати, а банки доволі консервативні", - повідомив Гришин.
Втім, не всім кредитним установам цікавий цей ринок, аналогом електронних грошей виступають безготівкові розрахунки. "Для використання електронних грошей недостатньо додатків. Ринок з'явився, коли були погано розвинені безготівкові платежі, а сьогодні технології дозволяють робити з традиційними грошима всі можливі операції", - зазначив керівник електронного бізнесу одного з найбільших банків. Проте компанії, що займаються електронними грошима, неофіційно повідомили, що вже подали запит на отримання ліцензії НБУ для роботи через банки-партнери.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас