Допомога Європи загострила кризу в Ірландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога Європи загострила кризу в Ірландії

Казна та Політика
435
Фінансова криза в Ірландії вилилась у політичні проблеми: у понеділок прем'єр-міністр Брайан Коуен закликав провести дострокові вибори наступного року, якщо бюджет з усіма поправками буде прийнятий 7 грудня. Подібне рішення прем'єру довелося прийняти після того, як позиції його коаліційного уряду серйозно похитнулися: "Партія зелених", якій належить лише 6 місць в 166-місцевому парламенті країни, раптово заявила про небажання надалі підтримувати правлячу партію Fianna Fail. Втім, лідер "зелених" Джон Гормлі підкреслив, що підтримає бюджет і отримання допомоги обсягом 80 млрд євро ($110 млрд), яку Ірландія зараз намагається погодити з Євросоюзом і МВФ, пише Financial Times.
Представники ірландського уряду до останнього заявляли, що зовнішня допомога країні не потрібна. Багато політиків і жителі Ірландії заперечують проти неї, вважаючи, що вона загрожує незалежності країни.
Без підтримки "зелених" коаліція, у якої перевага в парламенті складає всього три голоси, по суті, буде недієздатною. Розгортається драма - свідчення того, що фінансова криза може мати цілком політичні наслідки. Страхи політичної нестабільності, в свою чергу, можуть підірвати надії інвесторів на те, що фінансова допомога врятує країну і допоможе стабілізувати ситуацію в усій обтяженій боргами Європі.
На прес-конференції в понеділок увечері Коуен сказав, що розпустить парламент у новому році, але лише після того, як проблеми з фінансовою допомогою і бюджетом будуть вирішені. "Електорат матиме час вирішити для себе питання політичних пристрастей. Але зараз для країни дуже важливо прийняти бюджет. Будь-яка відстрочка послабить позиції нашої країни", - сказав він, додавши, що не збирається йти у відставку, незважаючи на тиск опозиції. Лідери двох найбільших опозиційних партій - Fine Gael і Labour - закликають прем'єра піти у відставку негайно. Опитування показують, що популярність правлячої партії падає: під час нещодавнього опитування партія Коуена Fianna Fail мала лише 17% підтримки.
Позиції прем'єра можуть ослабнути ще більше в середу на цьому тижні, коли прийде час приймати чотирирічний план скорочення бюджетних витрат на 15 млрд євро. Навіть з урахуванням підтримки "зелених" немає впевненості в тому, що він буде прийнятий. Серед основних позицій 150-сторінкового документа - збереження податку на прибуток на попередньому рівні 12,5%, що у Німеччині і Франції вважають прикро низьким, але при цьому підвищення податків на доходи фізосіб. За даними Джилліан Еджворт з UniCredit, у 2008 р. двоє з п'яти працівників в Ірландії не платили податки. За словами знайомих з процесом переговорів джерел, на які посилається FT, МВФ і ЄС можуть продовжити наполягати на тому, щоб Ірландія скоротила зарплати працівникам держсектора. За останні кілька років їх вже скоротили на 14%, і уряд пообіцяв профспілкам більше не вдаватися до таких заходів. Серед додаткових заходів - скорочення держслужбовців, підвищення тарифів на водопостачання та податків на майно.
Якщо бюджет і поправки проваляться на голосуванні, це призведе до виборів ще в цьому році і, можливо, чергової паніки на ринках.
Європейський план з надання фінансової допомоги Ірландії не зміг заспокоїти учасників ринків. Найбільше потерпають акції фінансових інститутів: за даними Банку міжнародних розрахунків на кінець червня, європейським банкам належали ірландські активи на $500 млрд. З них на британські банки припадало $150 млрд, іспанських і португальських - близько $33 млрд. Тим часом британська фінансова система все ще в досить крихкому стані після того, як уряду під час кризи довелося рятувати Royal Bank of Scotland і Lloyds Banking Group і деякі менші банки. А Іспанія і Португалія вважаються такими потенційними жертвами боргової кризи - після того як Євросоюзу довелося в травні рятувати Грецію і ось тепер - Ірландію.
"Брудний маленький секрет порятунку Ірландії полягає в тому, що насправді це - таємний кредит, який має підтримати на плаву таких безвідповідальних кредиторів, як, наприклад, французький Credit Agricole, бельгійський Dexia і - ну, звичайно, куди ж без нього? - Royal Bank of Scotland, - вказує Тім Прайс, директор з інвестицій британської PFP Wealth Management. - Сукупний обсяг кредитів державному і приватному секторах периферійних країн у цих банків становить відповідно 35,09 млрд євро, 10,61 млрд євро і 77,39 млрд євро".
Акції Royal Bank of Scotland і Lloyds Banking Group вчора впали на 4,6% і 4,2% відповідно; сьогодні вони втрачають в ціні 0,6% і 1,5%. Котирування Bank of Ireland обвалилися на 19,1%, а сьогодні - ще на 15,2%. Акції іспанського Santander втрачають у ціні 2,1%, а португальського Banco Espirito Santo - 1,9% після того, як напередодні вони знизилися на 4% і 4,3% відповідно.
Незважаючи на допомогу Європи, інвестори все ще не готові підтримувати ринок суверенних облігацій периферійних країн. Зросла прибутковість ірландських облігацій: за словами трейдерів, єдиним покупцем цих паперів виступає Європейський центробанк, повідомляє FT. Прибутковість 10-річних бондів сьогодні піднялася з 8,09% до 8,18%. Падають в ціні й держоблігації Португалії та Іспанії. "Ланцюжкова реакція поки не зупинилася", - резюмує Уін Тін, стратег Brown Brothers Harriman.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас