Державні іпотечні установи роблять вигляд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державні іпотечні установи роблять вигляд

Казна та Політика
468
Рішенням наглядової ради ДІУ ставка рефінансування іпотечних кредитів була встановлена на рівні 11% річних. 2 млрд. грн., які отримає ДІУ в рамках запланованого Кабміном збільшення статутного фонду установи, будуть направлені саме на рефінансування комерційних банків для пожвавлення іпотечних програм (кредитування населення і завершення будівництва об'єктів житлового призначення).
Але експерти вважають, що істотно активізувати ринок кредитування іпотеки ДІУ не удасться. По-перше, установа традиційно оперує досить невеликими обсягами коштів під іпотечні кредити порівняно з розміром всього ринку (об'єм ринку перевищує 85 млрд. грн.). По-друге, перешкодою стануть жорсткі вимоги ДІУ до позичальників на тлі погіршення купівельної спроможності населення. "Таке рішення ДІУ є позитивним моментом, але навряд чи якось позначиться на пожвавленні ринку іпотеки. Вимоги до позичальників дуже жорсткі навіть порівняно з вимогами самих банків. При цьому навіть в докризові роки кредити ДІУ за обсягами були вельми незначні", - говорить Олександр Сивих, аналітик компанії "Простобанк Консалтинг".
"Зниження ставок ДІУ фактично ніяк не позначається на ринку іпотеки, тому що у них мізерні об'єми викупу кредитів і жорстокі вимоги до банків, в яких вони їх викупляють", - заявив один з опитаних "i" банкірів. Найбільш популярному кредитуванню столичної нерухомості ДІУ, на його думку, точно не допоможе, оскільки в Києві на встановлені ліміти (у другому кварталі 2009 р. складали 1 млн. грн., пізніші дані не оприлюднені, - ред.) ДІУ багато об'єктів просто неможливо купити. В кращому разі ДІУ удасться підтримати ринок іпотеки в регіонах, оскільки там їх ліміти співставні з цінами на житло.
"Ставка 11% - це ринкова ставка для іпотеки. Але в зв'язку з цим є ще друга сторона - платоспроможність позичальника", - говорить представник великого банку з російським капіталом. Він зазначає, що доходи громадян з 2008 р. практично не зростали, тоді як ціни на основні товари споживчого кошика за цей час зробили стрибок на 40-60%. Отже сума, яку зараз клієнти готові платити як щомісячний платіж по кредиту, зменшилася. Ймовірно, що найближчим часом іпотекою в основному цікавитимуться ті позичальники, в яких житло вже є, але вони планують купити просторіше або якісніше. "В такому разі іпотечний кредит потрібний лише на 30-50% вартості житла. При цьому позичальник має бути упевнений в своєму доході хоч би на майбутніх 3-5 років", - зазначає експерт.
Старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Євгеній Гребенюк вважає, що 2 млрд. грн. - це дуже незначне вливання. "Ринок не помітить такий обсяг кредитів. 2 млрд. грн. - це менше 2% іпотечного портфеля банків, враховуючи, що сам цей портфель скоротився на 11% (або 15 млрд. грн.) за 9 місяців", - говорить він. На його думку, для того, щоб ринок нерухомості відчув підтримку, в нього необхідно вливати нові кредитні кошти, обсяг яких можна порівняти із динамікою зростання номінального ВВП. Тобто, аби говорити про реальну активізацію ринку іпотеки, потрібно, аби приріст виданих кредитів був хоч би на рівні 15% (+17-20 млрд. грн. на рік).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас