ЄС потоваришували із Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС потоваришували із Україною

Енергетика
756
Під час переговорів, які вчора проходили у Брюсселі в рамках саміту Україна - ЄС, президент Віктор Янукович і прем'єр Микола Азаров озвучили схожі заяви про те, якою має бути співпраця Москви і Києва в газовій сфері. На думку чиновників, партнерство між країнами має бути взаємовигідним і не порушувати їх інтереси. А розбіжності, які виникають в Росії і України з приводу умов контракту і розрахунку ціни на газ, не повинні призводити до проблем із транспортуванням російського газу в країни ЄС.
"Україна зробить все, аби бути надійним транзитером російських енергоресурсів до ЄС. Європа може бути упевнена, що події січня 2009 р. (коли постачання російського газу європейським споживачам були різко скорочені протягом декількох днів через суперечки Москви і Києва) більше не повторяться", - сказав Микола Азаров. Він також сподівається, що український уряд зможе знайти аргументи для Росії, аби переконати в необхідності зміни контрактів на постачання газу.
Але послідовні заяви голови уряду Росії Володимира Путіна про відсутність підстав для перегляду контрактних умов примушують засумніватися, що чекання Миколи Азарова будуть виправдані. За підсумками зустрічі прем'єрів країн СНД в Санкт-Петербурзі, яка проходила 19 листопада ц.р., Володимир Путін звернув увагу, що "Газпром" із жодної позиції не просунувся", обговорюючи на прохання своїх європейських партнерів можливості поступок із цін на газ.
Однак Віктор Янукович вважає, що Україна може запропонувати Росії участь у перспективних проектах і, таким чином, досягти поставленої мети зі зниження вартості російського газу. Зокрема, ці проекти стосуються модернізації газотранспортної системи. При цьому глава держави звернув увагу, що права власності на ГТС повинні залишатися в України. "Будь-яке можливе спільне підприємство за участю російських і європейських інвесторів не призведе до того, що Україна поступиться контролем над своїми трубопроводами", - зазначив Віктор Янукович. Він також заявив, що Київ є надійним партнером Москви і Брюсселю в питанні транзиту російського газу.
Крім проектів із модернізації ГТС, Київ також може зацікавити "Газпром" можливістю оренди підземних газових сховищ на західному кордоні країни, які грають ключову роль в забезпеченні безперебійних постачань газу до ЄС в осінньо-зимовий період, коли попит на паливо різко зростає. "Лише в цьому випадку "Газпром" повинен сам забезпечувати свій транзит, а саме - закачувати газ в сховища для успішного проходження зими. Таким чином, буде знижено фінансове навантаження на "Нафтогаз України", ми просто купуватимемо і забиратимемо газ із труби, а "Газпром" - реалізовуватиме свій газ із ПХГ на ринках ЄС", - пояснив Валентин Землянський, колишній співробітник "Нафтогазу".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас