Зміни у розподілі квот на імпорт цукру поставлять імпортерів у залежність від Держкомрезерва або АФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни у розподілі квот на імпорт цукру поставлять імпортерів у залежність від Держкомрезерва або АФ

Аграрний ринок
206
Запропоновані Міністерством економіки зміни до Порядку розподілу тарифної квоти на ввезення до України цукру-сирцю з очерету ставлять імпорт в пряму залежність від Державного комітету з матеріального резерву і Аграрного фонду, вважає юрист адвокатського об'єднання "Волков і Партнери" Ірина Половець.
Так вона прокоментувала агентству "Інтерфакс-Україна" проект постанови Кабінету міністрів, що передбачає внесення змін до вказаного порядку.
"В теперішній час імпорт очеретяного цукру-сирцю до України допускається за наявності договірних відносин між суб'єктами ЗЕД України та їх іноземними конрагентами-виробниками цукру. Хоча фактично весь обсяг цукру, що імпортується, підпадає під контроль Мінагрополітики і асоціації "Укрцукор". Таким чином, в даний час існують три суб'єкти, від згоди яких залежить імпорт цукру, - Мінагрополітики, "Укрцукор", а також суб'єкти ЗЕД", - сказала І.Половець.
Вона пояснила, що в разі прийняття змін до Порядку розподілу тарифної квоти на ввезення до України цукру-сирцю з очерету випадає головна ланка цього ланцюжка - суб'єкти ЗЕД країни, а імпорт цукру ставиться в залежність від наявності контрактів виробників з Держкомрезервом або Аграрним фондом.
На думку юриста, цією умовою Кабмін нівелював свої спроби погоджувати порядок розподілу квот на імпорт цукру із зобов'язаннями, які Україна узяла при вступі до СОТ. Так, згідно з п. 136 Звіту робочої групи з питань вступу України до СОТ, Україна зобов'язалася перейти до методу розподілу квот "першим прийшов - першим обслуговуєшся". В той же час додаткова умова у вигляді наявності контрактів з Держкомрезервом і Аграрним фондом не узгоджується з деякими іншими вимогами угод з СОТ. Так, згідно з Угодою про процедури ліцензування імпорту, неавтоматичне ліцензування імпорту повинне застосовуватися неупереджено, прозоро і передбачено, а процедура ліцензування не має бути обтяжливою. В даному випадку можна говорити про те, що вимога наявності контрактів з Держкомрезервом і Аграрним фондом ускладнює процедуру неавтоматичного ліцензування, а також не є транспарентною.
Як повідомлялося, Міністерство економіки України пропонує видавати ліцензії на імпорт очеретяного цукру-сирцю в рамках введеної квоти за умови наявності у імпортера контракту на постачання цукру в державний матеріальний резерв або інтервенційний фонд.
Відповідний проект постанови Кабінету міністрів, оприлюднений на сайті Мінекономіки, зокрема, передбачає, що 210 тис. тонн цукру розподілятиметься серед компаній, що мають контракти на його постачання з Держкомрезервом, 40 тис. тонн - серед тих, що мають контракти з Аграрним фондом. Як розподілятимуться що залишилися 10 тис. тонн, в документі не обмовляється.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас