За гроші госарбайтерів хочуть відродити економіку Молдови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За гроші госарбайтерів хочуть відродити економіку Молдови

140
У Молдові відбувся офіційний запуск пілотної програми PARE 1+1, направленої на стимулювання надходження до економіки країни коштів, зароблених трудовими мігрантами Молдови. Планується, що реалізація програми PARE 1+1 дозволить збільшити обсяг інвестицій в національну економіку, створити і розвивати малі підприємства, у тому числі 70% у сільській місцевості, допоможе скороченню безробіття та еміграції.
Програма передбачає, що за кожен інвестований лей (1 долар - 11,95 лея) із зароблених за кордоном коштів Молдова або родичі госарбайтерів першого ступеня отримуватимуть 1 лей від уряду за умови, що ці кошти прямують на створення або розвиток підприємства із приватним статутним капіталом.
Максимальний розмір гранту, що виділяється урядом Молдови на ці цілі, складає поки 200 тисяч леїв (17 тисяч доларів), але в майбутньому може бути збільшений.
Уряд також надаватиме трудовим мігрантам всіляку інформаційну, консультаційну підтримку для розвитку власної справи, інформуватиме, у тому числі за дипломатичними та іншими каналами про стан справ в економіці, про можливості інвестування.
Програма PARE 1+1 є пілотною. Вона була розроблена з врахуванням практик країн, що пройшли через аналогічні етапи розвитку економіки і реформи, і буде співфінансуватись рядом міжнародних організацій. Програма запроваджуватиметься в період 2010-2012 років організацією із розвитку сектора малих і середніх підприємств.
За даними світового банку, перекази гастарбайтерів Молдови складають близько 25% ВВП країни. Згідно з офіційними даними, за кордоном працює близько 630 тисяч громадян Молдови, але за неофіційними даними їх кількість перевищила 1 мільйон.
За соцопитуванням, близько 70% молдавських трудових мігрантів має намір повернутися із заробітків додому, а 10-15% з них готові вкласти зароблені кошти у власну справу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас