Росія та ЄС домовились обговорити питання інтеграції енергетичних ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія та ЄС домовились обговорити питання інтеграції енергетичних ринків

Енергетика
125
Росія та Євросоюз домовились розглянути питання про можливість поступової інтеграції енергетичних ринків РФ і ЄС, говориться в узагальнювальній доповіді міністра енергетики Сергія Шматка та Єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера до десятиліття енергетичного діалогу Росія-ЄС.
"Сторони домовились надавати допомогу у запровадженні ринкових механізмів і винести на обговорення питання поступової інтеграції енергетичних ринків Росії і ЄС", - говориться у доповіді.
Голова Міненерго сказав Агентству нафтової інформації, що "йдеться про створення в майбутньому оптимального панєвропейського енергетичного простору". "Обидві сторони зацікавлені у розвитку енергетичної ефективності, в ефективному використанні енергетичних ресурсів, ефективному розвитку енергетики в тому або іншому регіоні. Нам необхідно розуміти, в яких регіонах, що необхідно робити, що розвивати", - сказав він.
За словами представника Міненерго, поки питання інтеграції енергетичних ринків Росії і ЄС - "гіпотетична можливість". "Але сторони розуміють, що потрібно рухатися в цьому напрямі", - додав він.
У доповіді також наголошується, що сторони домовилися почати роботу над довгостроковою дорожньою картою для аналізу ролі російських енергетичних ресурсів в балансі ЄС і стабільності постачань впродовж наступних десятиліть до 2050 року.
Сторони також домовилися продовжувати співпрацю із питань постачань і забезпечити потрібне вживання механізму раннього попередження.
Росія та ЄС домовилися обмінюватися кращою практикою зі стимулювання використання попутного нафтового газу, метану у вугільних шахтах, екологічно чистого вугілля і так далі. Сторони також виступили за необхідність зниження технічних бар'єрів і гармонізацію стандартів зі збереження довкілля
Сторони мають намір йти шляхом зниження інвестиційних бар'єрів і стимулювання трансграничних інвестиції з метою практичного виконання національного законодавства і багатобічних угод. Крім того, Росія і ЄС виступили за полегшення інвестицій в таких сферах як генерація, передача і розподіл електроенергії, а також співпраця у навчальних програмах.
Зустріч С.Шматка та Г.Еттінгера, присвячена десятиліттю енергодіалогу, відбулась у понеділок в Брюсселі.
Раніше повідомлялося, що Міненерго пропонує Єврокомісії створити спеціальний Центр газових досліджень, який займеться збором статистики і підготовкою прогнозів розвитку газової галузі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас