МВФ: Греції потрібні додаткові зусилля для зменшення дефіциту бюджету у 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Греції потрібні додаткові зусилля для зменшення дефіциту бюджету у 2011 р.

170
Греція повинна прикласти більше зусиль для зменшення дефіциту бюджету в 2011 році настільки, аби продовжити отримувати екстрену допомогу, яка допомогла країні уникнути дефолту в травні, заявили представники Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) на прес-конференції в Афінах.
Прийняття додаткових заходів ускладнюється повільнішим зростанням доходів, ніж планувалось, і переглядом економічних даних Євросоюзом, внаслідок чого була підвищена оцінка дефіциту і рівня боргу цього року, наводить агентство Bloomberg повідомлення представників ЄС і МВФ, які займаються розглядом прогресу Греції в бюджетній сфері.
Цільовий показник для бюджетного дефіциту наступного року, погоджений Грецією з керівництвом ЄС і МВФ в травні в рамках надання країні допомоги у розмірі 110 млрд євро строком на 3 роки, складав 7,6% ВВП.
Побоювання відносно дефіциту призвели до зростання вартості запозичень для Греції до рекордних рівнів, фактично залишивши країну за межами фінансових ринків.
За словами глави місії МВФ в Греції Пола Томсена, країна, ймовірно, буде кваліфікована для отримання наступного траншу кредиту, що дозволить їй знов почати розміщення облігацій.
На минулому тижні Статистичне управління Європейського союзу (Eurostat) опублікувало підсумкові показники дефіциту бюджету і державного боргу для всіх країн регіону за 2009 рік і переглянуло дані по Греції у бік погіршення.
Після перегляду Греція вийшла на перші місця в єдиній Європі із бюджетного дефіциту і держборгу до ВВП. Бюджетний дефіцит країни торік склав 15,4% ВВП, а не 13,6%, як показували національні дані. Це є найгіршим результатом у Євросоюзі, раніше найбільш проблемним вважався бюджет Ірландії, дефіцит якого склав в 2009 році 14,4% ВВП.
Також минулого тижня уряд Греції заявив про намір зменшити дефіцит бюджету на 5 млрд євро в 2011 році за рахунок зниження державних витрат і збільшення податку з продажів, аби привести цей показник у відповідність із цільовими рівнями Євросоюзу.
Дефіцит бюджету зменшився до 7,4% ВВП, або 17 млрд євро, в порівнянні з 9,4% ВВП в 2010 році, прогнозує міністерство фінансів Греції.
План скорочення дефіциту в 2011 році включає зменшення витрат бюджету на 14 млрд євро, а також заходи для збільшення доходів. Уряд, зокрема, зменшить витрати на охорону здоров'я і військові потреби, збільшивши при цьому податок з продажів до 13% з 11% і заморозивши пенсії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас