"Ъ": Рахункова палата попередила про небезпеку збільшення держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Рахункова палата попередила про небезпеку збільшення держборгу

603
Рахункова палата (РП) заявила, що зростання держборгу перетворилося на один із фінансових ризиків України. "За останні роки динаміка зростання держборгу набула загрозливих темпів. У світовому рейтингу країн із найбільшим приростом запозичень Україна зайняла 13-е місце, - повідомило відомство.- В умовах падіння ВВП в 2009 році і незначного його зростання в 2010 р. це призводить до збільшення боргового навантаження на державні фінанси і створює загрозу стабільності економічної ситуації і фінансово-економічної безпеки країни".
За даними СП, у 2008-2009 роках Україна збільшувала держборг на 100 млрд грн. щороку. У 2010 році тенденція збереглась: приріст за дев'ять місяців склав 86 млрд грн. "Витрати на обслуговування і погашення держборгу також нестримно зростають і закладають великі ризики відносно їх своєчасного і повного виконання, - наголошується у звіті.- Якщо у 2009 році на боргові виплати йшла кожна п'ята гривна доходів держбюджету, то в 2010 році запланована майже кожна четверта гривня".
На думку експертів, проблема боргів України ще не досягла критичної точки. "Вважається, що обсяг держборгу країн з економікою, що розвивається, не повинен перевищувати 50% ВВП, а у нас цей показник нижчий", - підкреслює економіст ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За прогнозами Світового банку, за підсумками 2010 року обсяг номінального ВВП буде 1,07 трлн грн. Таким чином, нинішній обсяг прямого держборгу (306,98 млрд грн.) складає доки лише 28,7% від очікуваного ВВП поточного року. Навіть із врахуванням гарантованих запозичень частка держборгу досягає 37,7% від ВВП.
Зменшити загрозу фінансовій безпеці можна шляхом зменшення бюджетних витрат. "Основна проблема - не сам нинішній об'єм держборгу, а високі темпи його зростання за останні роки. Для зниження ризиків Україні необхідно найближчими роками зменшити бюджетний дефіцит", - говорить економіст ДІК Dragon Capital Олена Бєлан. Нагадаємо, до проекту бюджету на 2011 рік уряд має намір закласти дефіцит в обсязі 34 млрд грн. - на 37% менше, ніж в нинішньому році .
"Якщо уряду вдасться здійснити таке зниження в 2011 і 2012 роках, загроза зростаючого держборгу може бути ліквідована", - упевнена пані Бєлан. Допомогти наповнити бюджет і частково достроково розрахуватися з МВФ може продаж рекапіталізованих банків через декілька років, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас