"Ъ'": Прямий зв'язок з судом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Прямий зв'язок з судом

441
12 листопада Госпсуд Києва прийняв до розгляду позови компаній УРС і ГТ до другого за величиною мобільного оператора - "МТС-Україна". Відповідно до визначення про початок судового провадження, опублікованого вчора в держреєстрі судових рішень, компанії вимагають врегулювати розбіжності, що виникли з компанією МТС при укладанні договорів про взаємоз'єднання мереж (інтерконнект). В УРС вчора підтвердили подачу позовів, але відмовилися від коментарів. Перше засідання суду має відбутися 26 листопада.
МТС також готує зустрічний позов в УРС і "Голден Телеком". Ще недавно в МТС заявляли, що договори про інтерконект підписані з усіма операторами. За словами глави НКРЗ Володимира Олійника, сторони конфлікту не зверталися в комісію для врегулювання спору. Учора директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський не зміг назвати ставки, на яких наполягають компанії. Джерело в МТС повідомило, що ставка, необхідна УРС і ГТ, нижча від ставки, за якою МТС домовилася з "Київстаром". Нещодавно АМКУ дав згоду на об'єднання "Київстару" з УРС і ГТ в українську бізнес-одиницю VimpelСom Ltd.
"Застосування різних ставок для операторів, які об'єднуються, створює небезпеку застосування неприпустимих інструментів в конкурентній боротьбі, наприклад можливість грати на різниці ставок", - заявив вчора Олег Проживальський.
Раніше домовитися про ставки взаєморозрахунку на 2010 рік не вдалося найбільшому мобільному оператору "Київстар" і компанії "Укомлайн" (входить до групи Vega). Зараз спір операторів розглядається Госпсудом Києва. Вчора стало відомо, що у своєму позові "Київстар" вимагає стягнути з "Укомлайн" компенсацію матеріального збитку у розмірі 9,7 млн грн.
Цього літа АМКУ визнав вісім мобільних операторів і "Укртелеком" монополістами у своїх мережах, що дозволило НКРЗ регулювати ставки інтерконнекту. Більшість операторів уклали угоди. Конфлікт щодо вартості доступу до мереж між "Київстаром" і Vega став винятком. Справа в тому, що комісія встановила не єдині ставки, а тарифний коридор: 17-25 коп./хв. для фіксованих мереж і 35-40 коп./хв. - для мобільних, що стало передумовою для суперечки.
НКРЗ втручатися в ситуацію не має наміру, оскільки вважає, що конфлікти навколо ставок закінчаться з початком 2011 року. Нещодавно комісія прийняла єдині ставки для операторів-монополістів замість тарифного коридору (25 коп. хв. за доступ з мобільної мережі на фіксовану і 36 коп./хв. - у зворотному напрямку), які наберуть чинності з 1 січня. "Крім того, ми очікуємо, що до Нового року буде прийнятий у другому читанні закон, який дасть нам повноваження визначати ставки і для операторів-немонополістов", - заявив глава НКРЗ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас