Точка зору: Чи відскочить здутий євро? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Чи відскочить здутий євро?

Валюта
1608
Здутий м'ячик не може відскочити. Так відбувається і з євро, пише Dow Jones Newswires.
В останні два дні спостерігалося ралі євро. Цьому, безсумнівно, сприяв оптимізм інвесторів з приводу того, що скоро Ірландія отримає фінансову допомогу, завдяки чому звузяться спреди прибутковості облігацій Німеччини, а так само чутки, що за "Кількісним пом'якшенням-2" в США піде "Кількісне пом'якшення-3", повідомляє k2kapital.
Але, враховуючи поточну ситуацію, інвесторам варто скоріше фіксувати прибуток, поки ралі євро не закінчилося.
Вирішення проблеми з ірландським боргом не особливо сильно допоможе в порятунку Єврозони, або євро.
Незважаючи на те, що зростання американської економіки так і не стабілізувалось, судячи з останніх даних, друге дно рецесії їй більше не загрожує.
Починається зустріч представників EC, ЄЦБ і МВФ в Дубаї, але швидкого вирішення ірландської боргового кризи чекати не варто.
Оскільки не існує вимог про негайне відшкодування боргу, в Ірландії є час. Якщо вже на те пішло, то влада країни віддає перевагу, щоб пакет фінансової допомоги був би позначений як "порятунок банків", а не "порятунок державного бюджету". Таким чином, вони не будуть поспішати, а спробують добитися для себе кращих умов.
Наступного тижня Ірландія представить проект бюджету на чотири роки, 25 листопада відбудуться додаткові вибори в парламент, і уряд, у якого маленька більшість, буде тільки радий потягнути час.
Перейдемо до питання про те, чи здатне вирішення боргової проблеми в Ірландії послабити напруженість в інших периферійних країнах Єврозони.
Спреди прибутковості облігацій інших боржників могли б скоротитися за останні кілька тижнів. Але згадайте, у випадку з Грецією, спреди незабаром знову розширилися, коли вона вступила у переговори про пакет фінансової допомоги. Так інвестори висловили свою недовіру.
Візьмемо, наприклад, Португалію. Спроби португальського уряду впоратися з дефіцитом бюджету, виявилися непереконливими, і йому довелося платити дорожче за однорічну облігаційну позику.
Навіть Іспанія відчуває, що прибутковість її короткострокових облігацій почала зростати. Зараз дохідність її 10-річних облігацій, які вона розмістила в четвер, виявилася вищою, ніж під час попереднього аналогічного розміщення.
Влада Іспанії і Португалії поквапилась відмежуватися від боргової кризи в Ірландії, заявляючи, що їх внутрішні фінансові проблеми можуть бути вирішені без застосування надзвичайного пакету рятувальних заходів, які обговорювалися в Ірландії Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом.
Хосе Луїс Родрігес Сапатеро, соціалістичний прем'єр-міністр Іспанії, заявив у парламенті, що уряд повністю готовий до скорочення дефіциту бюджету і реформування пенсійної системи країни. Елена Сальгадо, міністр фінансів, підтвердила, що вона не бачить причин для порівняння Іспанії з Ірландією чи Португалією. Чергова програма уряду, розрахована на п'ятнадцять місяців, буде затверджена на засіданні кабінету міністрів у п'ятницю.
"Зобов'язання скоротити дефіцит, яке повинно бути виконано точно в строк, оскільки від цього залежить довіра до нашої економіки, допоможе прокласти шлях для економічного підйому і збільшення зайнятості",- заявив Сапатеро.
Португалія, з економікою в шість разів менше Іспанії, являє собою менше системних ризиків, але розглядається інвесторами як потенційний носій кредитного ризику і наступною в черзі до порятунку після Ірландії та Греції.
Фернандо Тейшейра дос Сантос, португальський міністр фінансів, заявив, що Лісабон міг би фінансувати свій борг на ринку і соціалістичний уряд не має наміру звертатися до міжнародного співтовариства за допомогою. Альтернативних планів на випадок відновлення кризи навіть не розглядалося. На відміну від Ірландії, Португалія не постраждала від краху ринку житла і має банківський сектор, який вважається міцним і добре капіталізованим.
Португальські економісти вважають, що найсерйознішим випробуванням кредитного потенціалу Португалії стане початок наступного року, коли уряд повинен буде знайти велику частину річної потреби запозичень, яка оцінюється приблизно в 20 млрд євро.
Без сумніву, зворотним боком всього, що відбувається, є долар і недостатня віра інвесторів у відновлення американської економіки.
Не зважаючи на сильні показники цього місяця, в середу інвестори звернули увагу на низькі темпи зростання інфляції, виправдовуючи рішення ФРС про вливання в ринок додаткової ліквідності в розмірі 600 млрд дол
Ходили навіть чутки, що ФРС може піти на третій, ще більший етап кількісного пом'якшення, щоб запобігти в США "японській" дефляції.
Проте, на тлі змішаної природи більшості економічних показників, і ознак поліпшення ситуації на ринку праці і зростання споживчої довіри, є ймовірність, що економіка США незабаром продемонструє більш позитивну динаміку, і це задушить розмови про "Кількісне пом'якшення-3".
Крім того, глобальні інвестори до кінця року починають наводити лад у своїх портфелях за деякими класами активів. На цьому тлі євро виявить, що вітер змінив напрямок і допомогає долару як надійній валюті.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас