Росія може заборонити філіали іноземних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може заборонити філіали іноземних банків

Казна та Політика
414
Росія, яка більше 10 років веде переговори про вступ до СОТ, п'ять років тому отримала право ввести заборону на відкриття філій іноземних банків і повинна законодавчо його закріпити після завершення переговорів, говориться у проекті "Стратегії розвитку банківського сектора до 2015 року". Про це повідомляє РИА Новости.
Фінансова влада свою принциповість у цьому питанні мотивувала тим, що висувати регуляторні вимоги до філій важче, зокрема, йдеться про мінімальний розмір капіталу. З 1 січня цього року цей показник має бути не нижче 90 млн рублів, з 1 січня 2012-го - не менше 180 млн.
"На осяжну перспективу необхідним заходом підтримки умов справедливої конкуренції на російському ринку банківських послуг є заборона на присутність філій іноземних банків. Після завершення переговорів зі вступу Росії до СОТ дану заборону необхідно закріпити в банківському законодавстві", - говориться у проекті.
Крім того, збереження за РФ можливості введення прямих кількісних обмежень у вигляді квоти участі іноземного капіталу в банківському секторі на умовах, закріплених при переговорах про вступ до СОТ, не передбачає дій із прийняття в осяжній перспективі відповідних змін до законодавства, наголошується у проекті стратегії. Росія лише одного дня - в середині 1990-х років - вводила квоту на частк нерезидентів в капіталі банківської системи строком на один рік.
На 1 жовтня 2010 року частка нерезидентів збільшилася до 27,37%; частка нерезидентів, резидентів РФ, що не знаходяться під контролем, також зросла до 1 жовтня - до 23,90%. Перед кризою перший показник перевищував 30%, зниження в 2009 році було обумовлене випереджаючими темпами докапіталізації банків з боку держави.
"В цілому вживання заходів обмежувального характеру відносно участі іноземного капіталу в російському банківському секторі можливо лише в цілях забезпечення справедливої конкуренції на ринку банківських послуг без збитку для інтересів банківського обслуговування організацій і населення в рамках досягнутих міжнародних домовленостей", - визнають автори документа.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас