В Індії телекомунікаційний скандал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Індії телекомунікаційний скандал

Казна та Політика
641
Прем'єр-міністра Індії, 78-річного Мангомана Сінга втягнули у найбільший в історії країни корупційний скандал. Верховний суд публічно розкритикував його за "бездіяльність і 16-місячне мовчання" з приводу продажу за безцінь ліцензій на телекомунікаційний зв'язок стандарту 2G.
Скандал, який призвів до відставки міністра телекомунікацій та інформаційних технологій Індії Андімуза Раджі, розгорівся минулого тижня. У минулий вівторок аудиторська комісія опублікувала звіт, звинувативши його в умисному заниженні вартості 2G-ліцензій. У 2007-2008 рр.. дозволи на користування радіохвилями з порушенням правил були продані за цінами 2001 р. компаніям, багато з яких не відповідали умовам для участі в тендерах.
Так, фірма Swan Telecom, яка згодом увійшла до еміратського холдингу Etisalat, отримала ліцензію, хоча підрозділ другої за розмірами телекомунікаційної компанії Reliance Communications був власником більше 10% її акцій, що суперечилоправилам. Декілька фірм, які зараз входять до корпорації Telenor, отримали ліцензії, не зважаючи на відсутність достатнього капіталу. У результаті цих афер бюджет Індії, згідно з висновком аудиторів, недоотримав до 1,76 трлн. рупій (близько $ 40 млрд.) виручки.
За твердженням президента головної опозиційної партії Bharatiya Janata Субраманіан Свамі, в 2008 р. він особисто написав панові Сінгу запит із вимогою провести розслідування і пред'явити судовий позов Андімузу Раджа. Відповідь було отримано лише через 16 місяців - у березні цього року прем'єр-міністр повідомив, що для розслідування немає достатніх підстав.
"У діях прем'єр-міністра ми виявили передбачувану бездіяльність та приховування інформації про проблему", йдеться в недавньому повідомленні Верховного суду, розтиражованому індійськими ЗМІ.
Подібний офіційний докір прем'єр-міністру Верховний суд виносить вперше. Більш того, Мангомана Сінга попросили дати свідчення про причини 16-місячної затримки із відповіддю на запит про розслідування телекомунікаційної афери. За словами генерального прокурора Індії пана Ваханваті, розслідування відносно прем'єр-міністра не ведеться, проте будь-який натяк на те, що прем'єр ігнорує цей судовий процес, серйозно вдарить по його репутації і поставить під сумнів його подальше перебування на посаді.
"Прем'єр-міністр - дуже порядна людина, але не політик. Він займає позицію найменшого опору і чекає занадто довго, щоб прийняти рішення", - робить висновок Субраманіан Свамі.
За словами експертів, доказів, що прем'єр-міністр особисто отримав відкат, немає, і навряд чи вони з'являться. Його бездіяльність можна пояснити політичними мотивами. Андімуз Раджа - член регіональної партії DMK, що отримав посаду міністра зв'язку за те, що DMK допомогла Мангоману Сінгу сформувати коаліцію в парламенті. Якби Сінг почав переслідувати його за аферу з 2G-ліцензіями, це могло принести користь країні, але майже напевно зруйнувало б коаліцію.
"Це не питання одного міністерства чи міністра. Абсолютно очевидно, що про махінації у розподілі 2G-спектра було відомо прем'єр-міністру, міністру фінансів, міністру юстиції і всьому уряду. Чому країна зазнала цього величезного збитку, і цілих два роки нічого не зроблено в цьому зв'язку. Усі винні в афері повинні бути покарані, включаючи телекомунікаційні корпорації, які змовилися, щоб обвести навколо пальця націю ", - закликав генеральний секретар Комуністичної партії Індії Пракаш Карат.
Байдужість, яку прем'єр-міністр виявив до такої великої афери, дала опозиціонерам привід паралізувати роботу парламенту Індії. Найближчі дні Сінг буде змушений заспокоювати хвилю обурення. Від того, наскільки успішно він впорається із цим завданням, може залежати його політична доля.
"Ні в кого не повинно бути ніяких сумнівів, що якщо він або вона зроблять якийсь неправильний вчинок, за це доведеться нести відповідальність. Ми повинні ефективно боротися із загрозою корупції. Покірно прошу всі політичні партії дозволити парламенту функціонувати. Ми зможемо обговорити все, що хочете ", - пообіцяв опозиціонерам пан Сінг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас