"Ъ'": Справа техніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Справа техніки

Казна та Політика
1581
Поправки до прийнятого 18 листопада Податкового кодексу, запропоновані комітетом Верховної ради (ВР) з питань податкової та митної політики, підтримали 258 народних депутатів - на підставі ст. 131 закону "Про регламент Верховної Ради", який дозволяє вносити технічні правки чи уточнення на наступний день після прийняття парламентом закону у другому читанні. За словами голови профільного комітету Ради Віталія Хомутинника, 18 сторінок правок погоджені з юридичним управлінням ВР. Зокрема, розширено перелік видів госпдіяльності, що обкладається податком за спрощеною схемою. Сплачувати єдиний податок зможуть компанії, що надають транспортні послуги, що працюють у сфері розваг, теле- і радіомовлення, геології та геодезії, технічних досліджень, а також продають товари через торговельні автомати.
Крім того, змінено базу оподаткування нерухомості з загальної на житлову. Податок буде стягуватися з власників квартир площею не менше 120 кв. м і житлових будинків - не менше 250 кв. м. Раніше пропонувалося обкладати податком житло площею 100 кв. м і 200 кв. м відповідно. Парламент збільшив і соціальні пільги з прибуткового податку фізосіб. Тепер для учасників бойових дій пільга становитиме 150% обсягу прожиткового мінімуму, а для інвалідів першої та другої груп - 200%.
Депутати очікували більш значних змін до кодексу. До цього закликали представники малого і середнього бізнесу, з минулого вівторка проводили мітинги. За розрахунками Національного форуму профспілок України, протягом півроку після набрання чинності прийнятого кодексу близько 1 млн. підприємств малого та середнього бізнесу втратять від 15% до 45% прибутку, а 500-700 тис. з них збанкрутують і припинять свою діяльність. Доходи місцевих бюджетів, які не компенсуються міжбюджетними трансфертами, можуть зменшитися на 2,26 млрд грн.
Ще в четвер депутати планували чіткіше прописати норми спрощеної системи, що вимагають перехідного етапу від трьох до шести місяців, дозволити податковим органам заарештовувати майно платників податків лише за рішенням суду і посилити норми кодексу, що перешкоджають мінімізації.
"Ми планували повернути в спрощену систему оптову торгівлю і зовнішньоекономічну діяльність. Кодекс в нинішній редакції загрожує закриттям ринків і невеликих магазинів, які не зможуть платити податок. Крім того, малий бізнес позбавлений можливості вести легальний імпорт-експорт товарів, - зазначила народний депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона") .- Катастрофічним для бізнесу виявиться право податкової на арешт активів без рішення суду. Також у рамках проведення фактичних перевірок податкова отримала право вести самостійне слідство, таким чином прирівнявшись до правоохоронних органів. Це загрожує підприємцям постійними перевірками і санкціями".
Незважаючи на можливе виникнення соціальної напруги в країні після введення Податкового кодексу, експерти вважають, що президент його підпише, оскільки документ містить основні вимоги МВФ. "Ліквідація спрощеної системи - одна з основних вимог фонду, вона була очікуваною. Не є новими і прописані в кодексі фіскальні повноваження податкових органів, передбачені чинним законодавством, - говорить президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.- Але для пом'якшення переходу до іншої системи податків у кодексі не вистачає механізму фінансової компенсації для підприємців". При цьому директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик вважає, що після затвердження кодексу податкова адміністрація не зможе своєчасно розробити всю необхідну для роботи технічну документацію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас