"Ъ'": Кабмін сподівається знизити дефіцит, не знижуючи соціальних витрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Кабмін сподівається знизити дефіцит, не знижуючи соціальних витрат

Казна та Політика
326
Виступаючи перед депутатами Верховної Ради під час урядової години, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що дефіцит держбюджету України в 2011 році становитиме 34 млрд грн, тобто на 37% менше, ніж у нинішньому (54 млрд грн). За його словами, Кабінет міністрів усвідомлює необхідність скорочення держборгу, тому проект держбюджету-2011 готується на основі реалістичного макроекономічного прогнозу, погодженого з експертами міжнародних фінансових організацій. Міністр не уточнив, яким чином планується досягти такого низького дефіциту без збільшення дохідної частини.
Інші прогнозні показники уряд залишив на колишньому рівні. У наступному році номінальний ВВП складе 1,25 трлн грн (зростання на 15,7%). Реальний ВВП зросте на 4,5%. Споживча інфляція не перевищить 8,9%, а промислова - 11,3%. Середньорічний курс гривні очікується на рівні 7,95 грн/$.
Задекларовані главою Мінфіну макропоказники демонструють, що Кабінет міністрів має намір виконати вимогу МВФ обмежити зростання доходів у бюджетних секторах в межах очікуваного показника споживчої інфляції, вважає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. При цьому Мінфін кілька занижує цей прогноз. Наприклад, МВФ чекає в 2010 році інфляцію в Україні на рівні 10,8%, а Нацбанк - 11-11,5%. "Швидше за все обсяги перерозподілу ВВП у бюджеті будуть подібні до показників 2010 року, тому основним джерелом скорочення бюджетного дефіциту має стати зниження витрат на соціальні виплати", - говорить Ваврищук.
Однак, за словами пана Ярошенка, соціальні виплати зменшувати не планується. Фонд оплати праці в держсекторі в наступному році зросте на 15,3%, до 391 млрд грн. Таке зростання суперечить вимозі МФВ про те, щоб ці витрати не перевищували рівень інфляції. "Ймовірно, цей показник буде скоректований у відповідність до вимог МВФ", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Як зміняться інші соціальні виплати, Мінфін поки не повідомляє.
Ускладнює ситуацію і той факт, що уряд переніс на наступний рік частину виплат з рекапіталізації банків і сплату заборгованості за неоплаченими ПДВ, зазначає Устенко. Крім того, як повідомляє агентство УНІАН з посиланням на власні джерела в Кабміні, Україна має намір продовжити на півроку дію кредиту російського ВТБ у розмірі $2 млрд. За словами економіста ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, реалістичність зниження бюджетного дефіциту також буде залежати від того, яким за підсумками року виявиться дефіцит НАК "Нафтогаз Україна". "Велика ймовірність, що компанії буде потрібна значна бюджетна підтримка і в 2011 році, що не дозволить забезпечити очікуване скорочення бюджетного дефіциту", - додає Піонтковська.
Для скорочення бюджетного дефіциту уряду все ж таки доведеться погодитися на гальмування зростання соціальних виплат, тим більше що в 2011 році вибори не передбачаються, зазначає економіст. В іншому випадку показник дефіциту буде переглянутий. Втім, Кабмін, напевно, буде прагнути до утримання дефіциту, щоб знизити макрофінансові ризики. "Зниження бюджетного дефіциту зменшує ризики країни, що в середньостроковій перспективі призведе до зменшення ставок по розміщенню", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас