Адміністрація Обами заплатить індіанцям 3,4 млрд дол. за часи Дикого Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адміністрація Обами заплатить індіанцям 3,4 млрд дол. за часи Дикого Заходу

Казна та Політика
192
Американська влада збирається компенсувати корінному населенню злочини, вчинені європейцями за часів Дикого Заходу. Нащадки північноамериканських індіанців отримають 3,4 млрд доларів як компенсацію за страждання їхніх предків у другій половині ΧΙΧ століття. Відповідне рішення ухвалив Сенат США.
"Ми хочемо бути впевнені в тому, що корінні американці повністю отримають компенсацію за помилки, допущені урядом США в далекому минулому", - прокоментувала рішення спікер палати Ненсі Пелосі, повідомляє Bfm.Ru з посиланням на Bloomberg.
Представники республіканської партії виступали проти виділення компенсації. Проте демократична більшість в Сенаті забезпечила прийняття документу про виділення грошей індіанцям.
Схвалений сенатом документ передбачає виплату грошей "за порушення прав індіанців на користування пасовищами, землями, природними ресурсами і мінеральними багатствами".
Індіанці змогли довести, що всі ці порушення відбувалися з відома Міністерства внутрішніх справ, а відтак відповідальність за них несе американська держава.
Корінні американці потрапили в підпорядкування відомства внутрішніх справ не за своєю волею. У першій половині ΧΙΧ століття білі колоністи почали наступ на землі американських аборигенів.
Індіанці намагалися чинити опір білим людям. Їм вдавалося знищувати окремих першопрохідників або навіть цілі містечка, однак слідом за першопоселенцями зазвичай йшли більш численні колоністи, яких супроводжували добре озброєні частини армії США.
Вожді окремих племен об'єднували індіанців для боротьби з колонізаторами. Історії відомі імена вождів Текумсе і Несамовитого Коня, яким вдалося ненадовго зупинити наступ білої людини. Воїни Несамовитого Коня змогли вщент розбити загін відомого своєю жорстокістю генерала Кастера (1876).
Проте навіть ця велика перемога не змогла переламати перебігу боротьби. До кінця ΧΙΧ століття більшість племен було витіснено на землі резервацій, а їхні багаті території дісталися колонізаторам і чиновникам Міністерства внутрішніх справ, які допомагали їм.
Кілька місяців тому Конгрес США вибачився перед американськими індіанцями. Рішення виплатити індіанцям також грошову компенсацію у розмірі 3,4 млрд дол. Барак Обама прийняв майже рік тому.
Індіанці вимагали в якості компенсації виплатити 47 мільярдів доларів.
Звинувачення, висунуті американськими індіанцями, полягали в тому, що корінні жителі Америки надавали власні землі в користування великим компаніям, керованим білими. Відповідну угоду було укладено в 1887 року і називалась вона акт Дауеса.
Мова йде про розподіл доходів, які уряд США протягом багатьох років отримував з використання 23 мільйонів гектарів земель. Федеральна влада уклала близько 100 тисяч угод, пов'язаних з бурінням нафтогазових свердловин, розробкою шахт, а також з сільським господарством.
Проте корінні американці, як було доведено, не мали в своєму розпорядженні всієї інформації щодо обсягів природних ресурсів, що були в їхній землі.
У той же час, за заявами корінного населення Америки, компенсації за використання земель часто не виплачувалися або виплачувалися не в повному обсязі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас