Екологи назвали ціну рекордного зростання економіки Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологи назвали ціну рекордного зростання економіки Китаю

Казна та Політика
457
Намагаючись відповідати потребам свого зростаючого населення, Китай живе не по кишені і не у відповідності до екологічних можливостей, роблять висновок експерти Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).
Зміна моделі споживання і переключення китайців на міський стиль життя чинять тиск на і без того перевантажену екосистему. І це, як стверджують експерти, позначається на глобальному рівні.
"Із звіту WWF випливає, що екологічний слід Китаю на 20% більший від норми, яка визначає стійкість планети", - прокоментував в інтерв'ю Reuters Джеймс Ліп, генеральний директор WWF International.
"Екологічний слід", згідно з визначенням WWF, - умовне поняття, що відображає споживання людством ресурсів біосфери. Це площа (в гектарах) біологічно продуктивної території та акваторії, необхідної для виробництва використовуваних нами ресурсів і поглинання та переробки відходів життєдіяльності людини.
Китай в даний час не є головним винищувачем ресурсів, але в довгостроковій перспективі може стати одним з них. "Слід" Китаю, що оцінюється за використовуваним обсягом орних земель, лісів, рибних господарств та міських площ, а також рівнем викидів, у 2007 році становив 2,2 га на душу населення проти бажаної норми всього в 1,8 га. При цьому китайський показник все ще на 40% нижче глобальної середньої - 2,7 га.
Якби світове споживання в сукупності відповідало за темпами американському, населенню Землі для життя було б потрібно 4,5 таких планети, а якщо середньосвітовий показник був би на рівні Індії, то вистачило б і половини реальних ресурсів, передає висновки WWF агентство Reuters.
І хоча Китай за останні п'ятдесят років успішно підвищує ефективність за рахунок збільшення врожайності сільськогосподарських культур та оптимізації ресурсокористування, споживання поки ще росте набагато швидше.
Шалене зростання китайської економіки стало одним з головних питань в обговоренні проблеми зміни клімату. Пекін наполягає, що нові домовленості в цій сфері повинні покладати найбільше навантаження на багаті країни і не зачіпати зростання в світі, що розвивається.
Економічні успіхи Китаю, як і раніше, спираються на використання вугілля, найбруднішого викопного палива, що є одним з найбільших джерел атмосферних викидів вуглекислого газу - яке і відповідає за глобальне потепління.
За словами Ліпа, за останні 50 років обсяг викидів продуктів горіння в атмосферу в Китаї зріс в 20 разів, і саме такою ціною досягається рекордне зростання економіки.
У липні Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що Китай став найбільшим споживачем енергії, випередивши США. Втім, Пекін тоді не визнав такої першості: його чиновники заявили, що оцінка МЕА обсягу споживання енергоносіїв у Китаї завищена, оскільки експерти не повністю уявляють собі ситуацію в Китаї, особливо в тому, що стосується заходів енергозбереження, скорочення викидів і розробки нових джерел енергії.
За нинішньої чисельності населення країни в 1,3 млрд людей китайські політики говорять, що без жорсткої політики демографічних обмежень за принципом "одна сім'я - одна дитина" чисельність жителів була б ще на 300 млн більшою.
Можна собі уявити, що було б у цьому випадку, каже в інтерв'ю Reuters один з авторів доповіді WWF Лі Лін. За даними дослідження WWF, кількість жителів у Китаї і споживання на душу населення за останні п'ятдесят років зросла вдвічі. "Зараз зростання чисельності стабілізувалось, і ми повинні головну увагу приділяти (споживанню) на душу населення", - сказала Лін.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас