Новим суперциклом економіки управляє Схід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новим суперциклом економіки управляє Схід

Казна та Політика
464
У той час як Ірландія стоїть над прірвою, Греція продовжує скорочувати витрати, а до Португалії підкрадається тінь європейської кризи, ЄЦБ треба було набратися нахабства, щоб оголосити про те, що світова економіка переживає черговий суперцикл", пише Dow Jones Newswires.
Але як би кепсько не почувався Захід, немає сенсу заперечувати, що світ увійшов "у стадію економічного підйому". І якщо вона триватиме, як зараз здається, не менш покоління, то неодмінно потрапить в історію.
Standard Chartered якраз і є тим банком, який провів дослідження і навів масу доказів існування цього феномена. Його рішення опублікувати такі оптимістичні дані, у той час як захід охоплений кризою, ймовірно, пов'язане з тим, що він сконцентрував свої операції на Сході. Адже на відміну від описаних ним минулих суперциклів з 1870 по 1973 рр. і з 1945 по 1973 рр. зараз першу скрипку грає Азія.
Навряд чи цей факт здатний когось здивувати, враховуючи, яке пожвавлення в економіку вніс підйом країн БРІК - Бразилії, Росії, Індії і Китаю. За даними Standard Chartered, швидкість їх розвитку приголомшлива: до 2020 р. Китай обжене США і стане світовим економічним лідером, суттєво випередивши очікування більшості експертів.
Проте не треба недооцінювати Індію. Згідно з дослідженням, до 2030 р. Мумбаї і Делі увійдуть до п'ятірки найбільших міст світу.
Попередні два суперцикли зосередилися на заході, і облагодіяли лише невелику частину населення Землі. На цей раз ефект відчують 85% мешканців земної кулі. Для хворих економік, що виступають зараз як споглядальники світових економічних процесів, є хороша новина. Почалося інтенсивне нарощування темпів світової торгівлі, яка продовжить розганятись і матиме позитивний вплив на західні економіки.
Днями з саміту країн великої двадцятки в Сеулі повернувся генеральний директор банку Standard Chartered Пітер Сендс. Він досить оптимістично дивиться на зміну розстановки сил у світі і вважає, що це піде на користь розвиненим країнам. Згідно з дослідженням, у двадцятирічний період перед 2030 середнє річне зростання економік 27 країн у складі Євросоюзу не перевищить 2,5%, у той час як Китай буде додавати 6,9% на рік, а Індія досягне 9,3%. Це означає, що розподіл часток ВВП у світі докорінно зміниться. Частка ВВП Європи скоротиться майже наполовину з 27% до 14%. Частка індійського ВВП збільшиться з 2% до 10%. Ще більше зростання очікує ВВП Китаю - з 9% до 24%.
Світова економіка також збільшиться, і кращі країни заходу повинні навчитися отримувати максимум користі з можливостей, що відкриваються перед ними. Сендс звертає особливу увагу компаній на те, що якщо вони хочуть співпрацювати, наприклад, з Китаєм чи Індією, вони повинні розуміти, "що тут нема чого сподіватися на спринтерський забіг. Ці країни звикли будувати відносини роками".
Особливо це стосується фінансового сектору. Не дивно, що аналітики Standard Chartered бачать тут зростання попиту на фінансові послуги і з оптимізмом дивляться в майбутнє. Prudential хотіла купити азіатські підрозділи страхової компанії AIG і зосередитися на цьому ринку, однак інвестори відкинули цей план. Цей випадок можна назвати однією з найбільших втрачених можливостей британської компанії. А так вона могла б зібрати плоди поточного суперциклу.
В найближчі 20 років зросте прошарок середнього класу. Найбільше людей, що належать до середнього класу, опиниться в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Люди стануть однією з головних рушійних сил економіки, оскільки освіта й інновації дозволяють створювати багатства.
Шлях буде тернистий. Незважаючи на те, що Сендс запевняє, що зростання економіки Китаю буде справжнім, а не за рахунок бульбашок, як це було в останні кілька років на Заході, він визнає, що за існуючих темпів розвитку Азії, "утворення піни" неминуче. При цьому він вважає, що базове зростання економіки буде міцним і стабільним.
Китай буде найщасливішим учасником нинішнього суперциклу, але, ймовірно, позитивний ефект для деяких африканських країн недооцінюють. Дехто вважає, що Китай вже почав стягувати до себе величезні обсяги природних ресурсів з континенту. В останні роки банк Standard Chartered стрімко нарощував прибуток в регіоні. Однак, незважаючи на ті райдужні перспективи, які, судячи з усього, відкриваються перед, наприклад, Нігерією і Мозамбіком, існуючі тут соціальні проблеми будуть обмежувати зростання.
Подібні докорінні зміни при відносному матеріальному добробуті в світі принесуть проблеми. Сендс визнає, що "таке поляризоване зростання економіки ускладнює розвиток політичних відносин". Можливо, першими провісниками цього стали нещодавні суперечки про валютні курси, і загрози про настання політики протекціонізму можуть зазвучати голосніше.
Економічний підйом сходу почався, і його вже не зупинити. Зараз перед країнами цього регіону стоїть непросте завдання, як взяти з цього максимум вигоди. Потрібно спочатку закласти міцну основу економіки, при цьому намагаючись підтримувати конкурентоспроможність бізнесу в умовах стрімкого розвитку ринків. Це буде болісний процес.
Як йдеться у дослідженні, рівень грамотності населення Китаю наблизився до 100%, чим не може похвалитися Великобританія.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас