Кудрін зарахував Росію до слабких держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін зарахував Росію до слабких держав

Казна та Політика
284
Росія, підвищуючи з січня 2011 року загальну ставку страхових внесків з 26 до 34 відсотків, чинить як слабка держава. Про це, як повідомляє "Інтерфакс", заявив віце-прем'єр, міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, виступаючи на податковій конференції в Москві.
Міністр відзначив, що зростання страхових внесків пов'язане зі зниженням доходів пенсійної системи і з індексацією пенсій на 46 відсотків у період з 1 грудня 2009 року до кінця 2010 року. "У період складної для країни політики, оскільки це було консолідоване рішення уряду РФ, президента і парламенту, вирішили підвищити пенсії, і без такого підвищення страхових внесків це не може бути здійснено", - відзначив Кудрін. Міністр вказав, що підвищення пенсій мало статися, але питання полягає в тому, як виконувати це завдання, якщо дефіцит пенсійної системи залишається навіть після підвищення страхових внесків.
Кудрін підкреслив, що для скорочення дефіциту Пенсійного фонду є два шляхи - проведення структурних заходів (скорочення дострокових пенсій, підвищення пенсійного віку) і підвищення податків. "Ми вибрали підвищення податків", - констатував міністр. "Якщо держава слабка, то вона піде шляхом підвищення страхових платежів або податків. Перший крок зроблено", - зазначив він.
Міністр також нагадав, що він пропонував більш поетапне підвищення пенсій і часткове підвищення страхових внесків (до 32, а не до 34 відсотків). "Але, тим не менш, рішення вибране, без цього рішення не може бути виконане політичне завдання, яке поставили всі основні політичні сили країни, тому це питання не до міністерства фінансів, а до кого, я вже сказав", - підкреслив Кудрін. На це помічник президента Аркадій Дворкович, також присутній на конференції, заявив, що все ж не розуміє, до кого адресує питання міністр.
Дворкович також зазначив, що вважає за необхідне розробити механізми, які мінімізують негативні наслідки від підвищення страхових внесків для бізнесу. Помічник президента нагадав, що рішення про підвищення страхових внесків приймалося в непростій ситуації, при більш низькому рівні доходів. "Не думаю, що ми прийняли б таке рішення в листопаді 2010 року", - цитує чиновника РИА Новости.
З 1 січня 2010 року роботодавці в Росії замість єдиного соціального податку (ЄСП) сплачують страхові внески у позабюджетні фонди (пенсійний, медичного та соціального страхування). Ставка страхових внесків при цьому була збережена на рівні базової ставки ЄСП, що діяла в 2009 році - 26 відсотків. З 2011 року сумарна ставка страхових внесків повинна бути збільшена до 34 відсотків. За оцінками експертів, російський бізнес втратить на цьому підвищенні трильйон рублів.
Зростання страхових виплат необхідне уряду, щоб скоротити дефіцит Пенсійного фонду, який в останні роки збільшується через підвищення пенсій. Раніше Кудрін зазначав, що дефіцит російської пенсійної системи становить зараз близько 30 відсотків від її обсягу. У наступному році через підвищення страхових внесків дефіцит має зменшитися на 875 мільярдів рублів, але з 2013 року він знову повернеться до позначки 1,1 трильйона.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас